четвртак, 22. новембар 2018.

Zbirka kratkih priča proslavljenog španskog strip scenariste

Izložba ilustracija za knjigu „Enrike Sančez Abuli Torpedo 1936 – rođaci, smrtonosno, kratke priče“, otvara se sutra u Srećnoj galeriji SKC-a, u 19 časova i biće postavljena do 03. decembra. Autor izložbe je Igor Marković.





„Torpedo 1936 – Rođaci“ predstavlja zbirku kratkih priča koju je proslavljeni španski strip scenarista Enrike Sančez Abuli pisao za špansko izdanje najpozantijeg svetskog ilustrovanog mesečnika za muškarce – magazina Playboy. Sančez Abuli bio je i gost SKC-ovog 8. Međunarodnog salona stripa 2010. godine, a priče su nastajale početkom devedesetih u trenucima kada je strip serijal o Torpedu još uvek bio na vrhuncu.

Luka Toreli je Torpedo kako je sugerisalo i ime magazina koji je izlazio u slavu ovog mega-uspešnog stripa, a Rođaci su priče koje su u bliskoj – rođačkoj korelaciji sa svim povestima koje nam je Abuli ispripovedao zajedno sa svojim “partnerom u zločinu” Žordijem Bernetom – navedeno je u saopštenju.

Inače, knjigu je za srpsko strip tržište, krajem ove godine, prevela i objavila beogradska izdavačka kuća System Comics, koja je, ovom prilikom, za ilustrovanje Abulijevih priča angažovala najznačajnije domaće strip autore kao i pojedine eminentne autore iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Bugarske i Španije.

Na ovoj izložbi će biti predstavnjeni strip autori koji su, iz pijeteta prema majstorskom dvojcu, Abuli Bernet, učinili da se Bernetovo prisustvo, i pored njegovog faktičkog izostanka iz ove zbirke, ukaže kroz nasleđe njegovog grafičkog izraza koje je vidljivo na gotovo svakom izloženom crtežu.


Autor: K.D.
Tekst i fotografija preuzeti sa sajta danas.rs

Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio