среда, 14. новембар 2018.

10 stvari koje niste znali o Stenu Liju



Fanovi Marvel univerzuma ne mogu da zaustave suze, jer je kreator nekih od najvećih superjunaka poput Spajdermena, Kapetana Amerike, Hulka, Tora, Ajronmena i drugih preminuo. Sten Li bio je živa legenda, koji je bio u svetu stripova celog svog života.

Ovaj čovek uspeo je da stripove ubaci u pop kulturu i da dovede do toga da stripovi nisu samo štrebersko štivo za čitanje, već portal u druge i beskrajne svetove u kojima žive neverovatni superjunaci.

U sećanje na Stena Lija, odlučili smo da vam predstavimo 10 stvari koje verovatno niste znali o ovoj legendi.



1. Sten Li nije njegovo pravo ime

Malo ljudi zna da je Sten Li rođen sa imenom Stenli Martin Liber. Pošto je kao veoma mlad počeo da se bavi pisanjem, odlučio je da svoje ime promeni, kako njegovi prijatelji i rodbina ne bi znali da su njegovi radovi baš njegovo delo. Kasnije, ime Sten Li se zadržalo,a sve ostalo je istorija.


2. Počeo je da radi kao urednik kada je imao 19 godina

Sten Li se uređivanjem stripova bavio 75 godina, što je više nego život nekih pojedinaca. On je kao veoma mlad uronio u svet stripova i počeo da piše zanimljive priče i da smišlja kreativne likove.



3. Bio je učesnik u Drugom svetskom ratu

Pošto je rođen 1922. godine, Li je bio dovoljno star da bi bio regrutovan u Drugom svetskom ratu, gde je radio kao mehaničar i pomagao je osobljnu u kuhinji i oružarnici.



4. On je kreirao koncept Marvel Univerzuma

Stan Li je došao na ideju da svi njegovi heroji treba da žive u jednom istom svetu i univerzumu i da trebaju da budu povezani i da se pojavljuju kao gosti u drugim stripovima.




5. Zamalo je odustao od pisanja stripova

Zbog svog velikog vokabulara, od Stena su izdavači tražili da uprosti svoj rečnik i da publici omogući prostije i razumljivije čitanje. Stenu se to nije sviđalo jer nije imao slobodu, pa je zamalo odustao od ovog posla.



6. Prvi je dao više dimenzija superjunacima

Pre nego što je Sten počeo da piše o junacima kao što su Spajdermen i Fantastična Četvorka, svi ostali junaci bili su vrlo jednostavni koji su samo radili dobro i koji nisu imali problema. Sten je prvi počeo da piše o njihovoj drugoj strani, o njihovim životnim problemima, ljubavnim problemima i mračnim tajnama sa kojima se susreću svakodnevno.



7. Izmenio je način na koji se pišu stripovi i postavio nove standarde

Zbog neverovatno ogromne količine stripova koje je morao da piše, Sten je izmislio sistem brzog pisanja koji mu je omogućio da čitavu knjigu napiše za par dana. Takav sistem pisanja stripova se danas koristi svuda, a zove se Marvelov metod.




8.Stan Li se pojavluje u svakom filmu ili seriji koja je vezana za Marvel junake

Verovatno ste Stena primetili u svim Marvelovim filmovima. To je tradicija koja je počela 2002. godine, kada je Spajdermen oborio sve rekorde i napravio revoluciju u snimanju superherojskih filmova.



9. Pisao je i za DC stripove

Najveći rival Marvel stripova jeste DC kompanija koja ima heroje poput Betmena i Supermena. Ipak, Sten Li je i za ovu kuću pisao nekoliko izdanja, jer se trudio da i te likove učini boljim i savršenijim.




10. Njegova autobiografija je strip

Kada je objavio svoju autobiografsku knjigu, on ju je uradio u stilu ilustrovanog stripa.


Tekst i fotografije preuzete sa sajta muskimagazin.rs

Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio