петак, 30. новембар 2018.

Dokumentarni serijal "Kvadrati i oblačići" od petka na RTV1

NOVI SAD - Od petka, na prvom programu RTV-a, moći ćete da pratite novi dokumentarni serijal o novosadskom i vojvođanskom stripu "Kvadrati i oblačići".  ...

Seriju od deset epizoda, za našu kuću proizvela je produkcijska kuća "Panorama".





Sinoć je u novosadskom bioskopu Arena Cineplex održana promocija serijala "Kvadrati i oblačići – Vojvođanska strip priča", koji je snimila produkcijska kuća Panorama plus. Premijerno je emitovana prva epizoda, koja je izazvala veoma pozitivne reakcije publike.

Dokumentarni serijal u deset nastavaka o novosadskom i vojvođanskom stripu govori o tome kako je svetski strip osvojio Vojvodinu i kako su vojvođanski autori osvojili svet. Osim toga, serija se bavi samim počecima stripa u svetu i kod nas, objašnjava pojmove vezane za estetiku, strukturu i proces stvaranja "devete umetnosti". O svom radu i o stripu uopšte, govori većina najznačajnih protagonista domaće i svetske strip scene, kao što su strip autori Branislav Kerac, Zoran Janjetov, Saša Rakezić Zograf, Dejan Nenadov, Radič Mijatović i mnogi drugi, urednici i izdavači kao što su Sreten Drašković, Slavko Draginčić i Momčilo Rajin koji su na vreme prepoznali značaj "devete umetnosti" i talente mnogobrojnih strip autora.

Sedamdesetih i osamdesetih godina Novi Sad je bio prestonica kako stripa, tako i rokenrola. S tim što je već tada značaj Novig Sada na polju stripa daleko prevazilazio granice tadašnje SFRJ. I što je najvažnije, veliki značaj ima i danas. Malo je poznato da su desetine autora iz Novog Sada i Vojvodine danas poznati i priznati tamo gde se strip ceni isto koliko i drugi vidovi umetnosti,pre svega u Francuskoj, Belgiji, Italiji i SAD. Neki od njih su Zoran Janjetov, Dejan Nenadov, Leonid Pilipović i Stevan Subić.

Reditelj serijala je Aleksandar Karišik, urednica Dobrila Radak, a direktor fotografije Dušan Ninkov.

Serijal "Kvadrati i oblačići – Vojvođanska strip priča" biće emitovan svakog petka u 18.30 časova na RTV1.





Tekst i fotografija preuzeti sa sajta rtv.rs

Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio