субота, 24. новембар 2018.

Filip Andronik za "Nezavisne": I crtanje stripova je pravi posao




Na festivalu stripa "Bulles d'air", koji je održan u Francuskoj, crtački dvojac Filip Andronik i Senad Mavrić iz Bosne i Hercegovine su za strip "Krieg Machine/Ratna mašina" dobili nagradu za najbolji istorijski rad.

"Strip koji sam nacrtao sa kolegom Senadom Mavrićem bavi se tematikom posade njemačkog tenka Tigar u Drugom svjetskom ratu. Festival stripa u Evreuksu, na kom je isti nagrađen, festival je koji okuplja fanove stripova vojne tematike pa je tako nagrada koja dolazi od njih u stvari pokazatelj da se naš strip svidio publici kojoj je bio namijenjen. A to je, vjerujem, upravo ono što svaki autor želi za svoj rad - da isti nađe publiku", rekao je Filip Andronik za "Nezavisne".

Istakao je da je tokom trajanja festivala publika pokazala veliko interesovanje za njihov rad, što je obradovalo njega i kolegu Senada Mavrića.

"Dok smo bili na festivalu i crtali posvete, publika bi prilazila i započinjala razgovore tipa: 'Oh, ovo je tenk Tigar, ali Nijemci su pravili i druge modele koji su bili jači od američkih...' Onda bi se uključio neko drugi iz publike komentarom tipa: 'Da, ali kakvi su tek ruski tenkovi bili...' Zanimljivo je iskustvo biti autor rada koji potiče ljude na razgovor. Obično samo slušamo o tim 'geekovima' koji se prepiru da li je jači Blek ili Zagor, Betman ili Iron Man. A sada smo, zahvaljujući našem stripu, bili u centru tog dešavanja", prisjetio se Andronik.

Poznati bh. crtač ističe da ostvarenje "Krieg Machine" pripada seriji stripova o tenkovima koje ovaj dvojac crta za izdavačku kuću "Delourt".

"Prije njega je priča o ruskom tenku, a sada radimo na priči o američkom. Svi oni su napisani od francuskog scenariste Pecaua, koji je opet uposlen od izdavačke kuće da osmisli priču za publiku željnu stripova o tenkovima. Francuska je ogromno tržište stripova i tu se godišnje objavi 500 novih albuma. I, ako postoji želja publike za određenom tematikom, izdavači, scenaristi i crtači stvaraju radove baš za njih", rekao je Andronik.

Naredno ostvarenje koje će ovaj crtački dvojac predstaviti publici je najavljeno za jesen 2019. godine, a priča će pratiti posadu američkog tenka od iskrcavanja na obalama Francuske pa sve do njihovog napredovanja prema Njemačkoj.

Rad na jednom ovakvom stripu iziskuje mnogo vremena, a Andronik ističe da je za ovakav strip potrebno i do 12 mjeseci.

"Kako ovi strip albumi imaju po 70 stranica, a svaka stranica ne manje od osam sličica, rad na njima je dugotrajan. U prosjeku izdavač računa na jedan album godišnje, tako da ga moramo nacrtati, istuširati, obojiti i pripremiti za štampu u roku 12 mjeseci. Kako Senad i ja radimo paralelno, prošli album smo završili za otprilike 10-11 mjeseci", rekao je Andronik.

On se kroz karijeru profilisao kao jedan od najboljih crtača u Bosni i Hercegovini i ističe da u našoj zemlji trenutno postoji veliki broj angažovanih strip-umjetnika.

"Vjerujem da trenutno u domovini imamo više profesionalno angažovanih strip-crtača nego ikada. Milorad Vicanović Maza iz Laktaša je superzvijezda u Francuskoj zbog svojih stripova o avionima, Senad i ja crtamo za isto tržište, Enis Čišić iz Sarajeva crta za američke izdavače, drugi autori rade stripove za nezavisne izdavače, objavljujemo u regiji i u prekookeanskim zemljama, crtamo storyboarde i ilustracije. Mislim da nam sjajno ide", rekao je Andronik.

Napomenuo je da bi ipak volio da vidi više mladih umjetnika koji bi se posvetili ovom vidu umjetnosti.

"Volio bih vidjeti da mlađe generacije učine taj odvažni korak i kažu: 'I ja bih crtao stripove.' Mrzim kada čujem da kreativnost 'zatrpaju' željama roditelja da se bave 'nekim pravim poslom'. I crtanje stripova je pravi posao. Čak i više - nema smaranja u kancelarijama i dosadnih šefova iznad glave, a s vremena na vrijeme putuje se po festivalima i druži s kolegama u struci", naglasio je Andronik.


Autor: David Jojić
Tekst i fotografije preuzete sa sajta nezavisne.com

Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio