уторак, 20. новембар 2018.

Srpski Veliki Blek



Miodrag - Mikica Ivanović (crtež) i nekoliko scenarista: "Veliki Blek", Forma B, Beograd, 2018.

Novi srpski stripski izdavač "Forma B" je već na septembarskom Salonu stripa u SKC-u pokazao neke svoje namere. Prva je da će štampati prvenstveno domaće stripove, druga da će ponovo objavljivati starije priče, ali da neće ići predaleko u istoriju, na primer do međuratnog perioda, i treća, da neće zazirati od podsećanja na srpske domete u specifičnoj lokalnoj palp-literaturi.

Hteli mi to ili ne, i ma koliko intelektualna elita okretala glavu, treš-serije kao što su "Mirko i Slavko" i mnoge druge podjednako (bez)vredne pojedinačne crtane skaske, postali su, kroz naše detinjstvo i odrastanje, delovi naše kulture.

Štaviše, zaboravlja se da se Srbija s njima, pogotovo osamdesetih, probila i van granica! Srpski "Tarzan" je obišao deo sveta! Pokušali smo sa plasiranjem "napolje" i naših samostalnih stripova, ali je slabo išlo. Onda su se dosetili, pa su se početkom osamdesetih, odmah posle Titove smrti, dva izdavača  u Novom Sadu okuražila i otkupila prava za ovdašnje kreiranje originalnih epizoda poznatih serija: "Forum-Marketprint" za "Tarzana", a "Dnevnik" za "Velikog Bleka". Postali smo konačno, svoj na svome, radna snaga trulog Zapada!

"Veliki Blek", patriota i borac za oslobađanje Amerike od poslovično zlih Engleza, pojavio se u Italiji 1954. a istomišljenik "Komandant Mark" 1966. Kako ovde sve i danas ide naopako, prvo smo oko sredine sedamdesetih upoznali Marka, pa tek posle, u br. 128 "Lunovog Magnus Stripa" i - Bleka. Naša publika je opet poludela, pa je oformljena ekipa koja je vapila za talentima kao što je crtač Miodrag - Mikica Ivanović (1959.), građevinar iz sela Srpski Miletić. Produkcija je postala masovna (za uverljivost priča - ne pitajte!), ali mnogo kvalitetnija od manufakture "Mirko i Slavko". Miodrag je, uz rođenog brata Predraga - Peku, postao okosnica srpske redakcije.

U ove tri priče, tvrdo ukoričene i upakovane u knjigu velikog formata sa belom, a ne roto-palp hartijom, vidimo "ranog Mikicu". Prva i druga epizoda scenariste Svetozara Obradovića, "Tajanstveni saveznik" i "Crni panter" su iz 1984. Treća, "Povratak iz Brokvila" iz 1988. je nešto bolje pisana od strane Miodraga Milanovića. Vidan napredak crtača.

Danas, posle 30-35 godina, dva brata su vrh naše komercijalne produkcije! Rasturaju i po svetu! Vrednost ovog izdanja je istorijska, a prvenstveno u odrazu duha ex-YU epohe i profila ondašnje masovne publike.

Autor: Slobodan Ivkov
Tekst i fotografija preuzeti sa sajta blic.rs

Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio