субота, 24. новембар 2018.

I, prođe već stoleće…

I prođe već stoleće od završetka ‘Velikog rata”, takođe ispunjeno svakojakim uzbudljivim i burnim zbivanjima, a ono beše i značajnog napretka u raznim oblastima života… Kao očekivani omaž ovom potresnom i junačkom periodu, počeo je, očekivano, da se pojavljuje niz kraćih ili dužih prigodnih ostvarenja, od kojih je neke primio u svoje okrilje i Politikin zabavnik. 




U malom pregledu koji nema potrebe posebno komentarisati, prenosimo kadrove iz kratkih stripova “Lešinari” (potpisuju sc. Obradović/ c. Gorski), “Ni na nebu ni na zemlji” (D. Stojiljković/ D. Kovačević/ Toni Anastasovski) i “Utopljene duše” (M. Mišić/ N. Pejić), u kome se, pored realnih stradanja, srećemo sa malo više poetiziranih unutrašnjih preživljavanja našeg V. P. Disa, koji je uskoro i sam nastradao…







Poslednji prizor je iz stripa “Pod vatrom ‘Debelih Berti”, ovde svakako najstarijeg po nastanku, iz nekad slavne edicije Nikad robom, još iz 1967 – delo po scenariju M. Jankovića, a sa crtežom velikog Žike Atanackovića (1933 – 1998). U sledećoj prilici ćemo se potruditi da još malo  dočaramo upravo ovaj strip.





Najzad, valja se podsetiti uspeha koji je pre neke 4 godine postigao strip “Tain” (no, šta beše tain, znate li?) od tandema mladih autora Igor Krstić – Nenad Pejčić; usled ograničenja drugih izvora, prenećemo samo prigodan link u vezi sa tim:




Autor: Mišo Koprivica
Tekst i fotografije preuzete sa sajta pokazivac.com

Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio