петак, 16. новембар 2018.

Kako je otac savremenog stripa postao omiljeni epizodista u blokbasterima

Kada je 28. decembra davne 1922. godine na svet došao Stenli Martin Liber, niko nije mogao ni da pretpostavi da će on u prvim decenijama 21. veka postati jedan od najčešćih epizodista u holivudskim blokbasterima.





Naravno, prethodno je ostvario zavidnu karijeru u svetu stripa iz koga su potonji blokbasteri i proizašli. A ona je, slobodno se može reći, počela još 1939. godine, kada je našao posao kao dostavljač u redakciji izdavačke kuće "Tajmli komiks" (Timely Comics), gde je radio za osam dolara nedeljno. 

Samo dve godine kasnije napisao je svoju prvu priču "The Traitor's Revenge", koja je ušla u treću epizodu stripskog serijala Kapetan Amerika. Tada se Stenli prvi put potpisao kao Sten Li. 

Pod tim imenom postaće glavni scenarista izdavačke kuće "Marvel komiks", u koju je "Tajmli" prerastao 1961. godine, a potom i njihov izdavač. 

Ono što je u njegovom žuvotu usledilo par godina kasnije, od nekadašnjeg malog dostavljača Stenlija, stvorilo je Stena Lija - oca savremenog stripa. 

Kao odgovor na Di-Sijev (DC) serijal "Liga pravde" (Justice League), o timu superheroja koji čine Betmen, Supermen i Vonder VumenLi kreira "Fantastičnu četvorku" (Fantastic Four), koja je industriju stripa promenila zauvek. 

Posle nje je Marvelov univerzum superheroja nastavio da se širi, pa su tako 1963. "Osvetnici" (Avengers) dobili svoj sopstveni serijal.





Prethodno je 1962. stvoren jedan od najpoznatijih Lijevih junaka. Kada je mladog Pitera Parkera ujeo ozračeni pauk nastao je Spajdermen - pauk-čovek iz senki njujorških nebodera. 

Hulk, Ajron Men, Derdevil, Iks Men, Doktor Strejndž, Tor, Ajron Men... glavni su likovi univerzuma Stena Lija, koji su obeležili njegovo stvaralaštvo. 

I pored toga što je, u svoje vreme, kulturni establišment na Lija gledao sa prezirom, smatrajući ga prodavcem lake zabave, brojni su umetnici koji su ga obožavali. Tako je legendarni reditelj Federiko Felini, prilikom jednog susreta, sa Lijem pričao isključivo o Spajdermenu

Na samom vrhuncu, kada je Marvel prodavao 50 miliona stripova godišnje, Sten Li je otišao u penziju 1971. godine. 

Početkom 21. veka pokrenuo je novu kompaniju za razvoj filmskih scenarija, pa su njegovi četiri-pet decenije stari likovi počeli da žive novi život u Holivudu. 

Među njima je, na velikom platnu, svoje mesto našao i njihov kreator, otac savremenog stripa i jedan od njegovih najvećih izdavača Sten Li, koji je, na oduševljenje obožavalaca, ostvario kameo ulogu u skoro svakom filmu. 

Sten Li je preminuo 12. novembra, u 95. godini. Brojni obožavaoci njegovog dela oprostili su se od velikog majstora američkog i svetskog stripa.


Autor: M.Jovanović
Tekst i fotografije preuzete sa sajta b92.net

Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio