недеља, 18. новембар 2018.

Bes/ misli/ ce, pa još u Srbiji

Album “Crne (bes)misli(ce)” čine omiljeni crnohumorni stripovi iz Jugoslavije 1980-ih, koji su u knjigu sabrani najpre u Francuskoj, a nedavno i u Srbiji, zahvaljujući izdavačkim kućama “Makondo”i “Foprma B”i “Udruženja stripskih umetnika Srbije”.





Ovaj album predstavlja četiri decenije rada Božidara Milojkovića BAM-a i trideset godina saradnje sa Draganom Lazarevićem (De Lazare) i Lazarom Odanovićem. Izdanje se može posmatrati, po rečima Bama & D.deLazarea, i kao „posveta Andreu Frankenu i drugim majstorima francusko-belgijskog stripa koji su u nama probudili ljubav prema 9. umetnosti i koji ostaju neiscrpan izvor našeg nadahnuća“.

Izdavačke kuća “Forma B”i “Makondo”zajednički su (sa dva različita omota) objavile album stripova “Crne (bes)misli(ce)” kao prvi u novoj biblioteci “Karike i oblaci”(edicija karikaturalnog stripa), koju uređuje Zoran Stefanović, upravnik programske jedinice “Centar za umetnost stripa” pri “Udruženju stripskih umetnika Srbije”.

Božidar Milojković BAM (1952) srpski stripar, karikaturista, scenarista i izdavač, tvorac antologijskih crnohumornih stripova, prve karikature objavljuje 1975. u beogradskom “Ježu”, a zatim i u drugim jugoslovenskim strip revijama, novinama i časopisima (“Ekspres politika”, “Studio”, “Popaj”, “Seksi humor”, “Eks almanah”, “YU strip”, “Politikin Zabavnik”…) Jedan je od osnivača strip magazina “Kontejner”, te izdavač i autor strip revije “Finesa”. Sa scenaristom koji je obeležio jugoslovenski humor 1980-ih, Lazarom Odanovićem (1957), BAM je kreirao strip “Paceri”. Iz Milojkovićevog pera nastali su i stripovi “Šašavci”, “Šerif”, “Super pacer”i kolor gegovi crtanog humora. Radio je i naslovnice za časopise i knjige. U razdoblju 1993-1995. bio je kandidat za nastavljanje “Gaše Šeprtlje”i “Crnih misli” jednog od najvažnijih evropskih autora Andrea Frankena.

Milojković sa Draganom Lazarevićem (1964) radi i projekat “FilmSTRIP”, u kojem se svetska i srpska filmska remek-dela adaptiraju u stripove (“Maratonci trče počasni krug”, “Tačno u podne”, “Spartak”…) Kao BAM-ov decenijski poštovalac i saradnik, upravo je Lazarević najzaslužniji za ovakav oblik albuma “Crne (bes)misli(ce)”.


Autor: D.S.
Tekst i fotografija preuzeti sa sajta danas.rs

Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio