понедељак, 19. новембар 2018.

Rođendan Alan Mura, maga stripa




Ovih dana (s razlogom) svi pričaju o Stan Liju (Stan Lee) i većina ga navodi kao najvećeg strip pisca. Žao mi je što vam moram razbiti iluzije, samo jedan čovjek ima pravo na tu titulu. Alan Mur (Alan Mooore), heroj sa dna radne klase je scenarista koji je sam svojim angažmanom promjenio ovaj medij za sva vremena. I usput napisao nekolicinu remek djela. Danas proslavlja svoj šesdeset i peti rođendan i red je da ga se sjetimo.

Njegova reinterpretacija super heroja izazvala je tektonsku promjenu unutar žanra. Moderno ili mračno doba američkog stripa nastalo je kao reakcija na rani opus ovog autora. Filozofsko preispitivanje heroja u šarenim kostimima za dječiju publiku dalo nam je neke od najinteresantnijih priča našeg vremena. Bilo da je to njegov strip Marvelman ili Miracleman, Watchmen, tema je slična; ljudsko biće koje raspolaže sa toliko moći, nužno ne može biti dobra stvar. Ne postoje dobri heroji, likovi Watchmena su psihopate, Marvelman pravi novi svjetski poredak. Murova djela su donijela neviđen realizam u dječije štivo. Zahvaljujući njegovom radu strip je postao ozbiljna literatura.

Bezkompromisni stav Alan Mura doveo ga je u sukob sa jednim od najvećih strip izdavača DC Comics (iako su baš oni izdali njegova najvažnija djela). Povukao se u anonimnost. Za četrdeseti rođendan proglasio se šamanom. I ranije je njegova misija bila da uvede široku publiku u neka tajna znanja. Pare ga nisu nikada pretjerano zanimale, tako da je odbio honorare od strane filmskih studija kada je nastupio trend filmskih adaptacija stripova. Ne samo što je odbio novac, nije dopustio da napišu njegovo ime kao originalnog autora. A filmovi nastali po njegovim pričama samo su širili njegov kult. “V for Vendetta” i “From Hell” adaptacija nikada nije bila moćna kao originalno štivo.

O njegovom utjecaju na popularnu kulturu nije potrebno trošiti riječi. Otkrio je svijetu Nil Gejmena (Neil Gaiman), svog stripovskog nasljednika koji je danas jedan od najprodavanijih pisaca. Kreator je Džon Konstantina (John Constantine), najvećeg antiheroja američkog stripa i maga radne klase poput sebe. Po vlastitim riječima on je penzionisan što se tiče stripova. Ali voli s vremena na vrijeme oglasiti se svijetu i osuditi našu fascinaciju superherojima. Naziva je djetinjastom i štetnom. Želimo mu još dosta rođendana.


Tekst i fotografije preuzete sa sajta zavisne.com

Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio