понедељак, 21. јануар 2019.

Zoran Živković i Milan Ćirković na tribini posvećenoj Ursuli Legvin



Novo izdanje redovne tribine Društva ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“, održaće se u Tribinskoj sali Doma omladine Beograda, u utorak 22. januara 2019. godine od 19 časova.

Razlog zašto je održavanje tribine pomereno sa ponedeljka, kada se inače održava, na utorak, leži u samoj temi kojoj će tribina biti posvećena, a to je obeležavanje godišnjice smrti slavne književnice Ursule K. Legvin, koja je preminula upravo 22. januara 2018.

Osvrt na njeno delo i značaj za fantastiku uopšte daće verovatno najbolji poznavaoci njenog opusa u Srbiji – astrofizičar i futurista dr Milan Ćirković i dr Zoran Živković, izdavač, autor i profesor Filološkog fakulteta.

Ursula Legvin je autorka koja je u sklopu novog talasa naučne fantastike uvela ceo niz novih tema — od opisivanja imaginarnih, ali sasvim realističnih etnografija do ispitivanja političkog značaja roda i pola — jedinstvenim glasom koji je ubraja među svetske književne velikane XX veka.

Ako se mora jednom rečju sumirati centar njenih promišljanja, ta reč je sloboda. „Moguće je odupreti se svakoj ljudskoj vlasti, i svaka se ljudska vlast može promeniti delatnošću ljudskih bića. Otpor i promena često počinju u umetnosti, a vrlo često u našoj umetnosti – umetnosti reči“, rekla je Ursula Legvin u čuvenom govoru iz 2014. godine pri dodeli nagrade za životno delo američke National Book Foundation.

Ulaz na tribinski program Društva ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“ je slobodan.


Tekst i fotografija preuzeti sa sajta art-anima.com

Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio