четвртак, 24. јануар 2019.

Zašto Martin ne završava sagu koja je inspirisala seriju „Igra prestola”




Kako javlja PISB, ovih dana, u kratkom razmaku, pojavila su se dva kratka tizera za poslednju osmu sezonu svetski megapopularne serije „Igra prestola“.

Finalna sezona je najavljena kao jedna od najvećih televizijskih produkcija svih vremena, sa budžetom od 15 miliona dolara po epizodi, potrošenim na setovima od Hrvatske do Islanda.

Tokom osam godina koliko se emituje, „Igra prestola“ postigla je uspeh koji se ne može meriti ni sa jednim televizijskim ostvarenjem do sad; procenjuje se da premijeru svake epizode prati najmanje deset miliona gledalaca, sa još većim brojem onih koji je gledaju kasnije, bilo legalno ili ne. Osim toga, „Igra prestola“ dosad je osvojila čak 47 Emija i jedan Zlatni globus.

Za razliku od igrane serije koja se posle sedam sezona bliži kraju, čini se da je književna saga prema kojoj je televizijska adaptacija snimljena sasvim zastala. Peta knjiga iz serije „Pesme leda i vatre“ Džordža Martina Ples sa zmajevima, izašla je 2011, a njen nastavak, ni posle osam godina nije na vidiku.

Željno iščekivanje fanova na pretposlednju knjigu iz sage koja je najavljena  kao Vetrovi zime posle nekoliko godina pretvorilo se u nervozu, zatim su portali i društvene mreže čekanje okrenule na šalu, objavljujući bezbrojne video snimke i karikature u kojima Martin duva balončiće, svira na timpanima i radi apsolutno bilo šta što nije pisanje knjige, da bi se sve na kraju preobrazilo u rezignaciju. Posle (ne)zvanične objave da će knjiga biti gotova u 2016, i zatim neobjašnjivog otkazivanja promocije do daljnjeg, mediji su uglavnom digli ruke, i prestali da prenose vesti o nastavku sage.

Na Fejsbuku, doduše, i dalje postoji šaljiva stranica na kojoj svaki dan iznova objavljuju istu sliku Džordža Martina, s obećanjem da će prestati kad knjiga najzad izađe.

U međuvremenu, Martin se zaista marljivo posvetio svemu i svačemu što nije šesta knjiga: farmi vukova u Novom Meksiku, prvom delu istorije Targerjana od čak 700 strana, pričama o Danku i Egu, pisanju svog bloga, i redovnom posećivanju svih mogućih naučnofantastičnih i fantazijskih konvencija.

Posle dužeg vremena, ovih dana je ipak napisao da najzad planira da se posveti pisanju Vetrova zime:

„Vratio sam se u svoju kulu samoće, u Vestros. To neće biti ni sutra, ni sledeće nedelje, ali dobićete šesti knjigu“, napisao je na svom blogu, priznavši da ima teškoće sa pisanjem nastavka.





„Mučim se s njom već nekoliko godina. Vetrovi zime nisu roman već pre zbirka romana, od kojih svaki ima drugog protagonistu, a svaki od njih plejadu drugih sporednih igrača, anatagonista, i ljubavnika koji ih okružuju, i svi oni zajedno pletu komplikovano tkanje nasuprot marša vremena.“

Na žalost fanova, ako šesta knjiga ikad izađe, pitanje je da li će Martin uopšte napisati finalni San o proleću, pošto je nedavno izjavio da ne može da planira tako daleko: „Možda ću ipak pre toga napisati još par priča o Danku i Egu, ili drugi deo istorije Targarjana“.

U međuvremenu, serija koja je počela da se emituje 2011, posle šeste sezone je sasvim potrošila materijal iz svih knjiga, pa su producenti Beinof i Vajs, koji su seriju i osmislili, preuzeli ulogu glavnih pisaca. Njih dvojica su pre više godina izjavili da im je Martin u poverenju, za svaki slučaj, rekao kako bi „Igra prestola“ trebalo da se završi.

Nažalost, način na koji se Beniof i Vajs kreću ka Martinovom epilogu je više nego problematičan. Pošto su nedovoljno talentovani kao samostalni pisci, kada su ostali bez materijala iz knjiga, serija je upadljivo izgubila na kvalitetu. Od šeste sezone, zapleti su sve besmisleniji i sa neverovatnim logičkim rupama, obrti su na nivou jeftinih sapunica, a odavno je evidentno da njih dvojica ne znaju šta da urade s mnogim likovima koji su dosad bili ključni, (simptomatično je što se to najviše dešava s onima koje je Martin uspešno portretisao kao najinteligentije, kao što su Tirion, Maloprstić ili Varis).

U međuvremenu, fanovi Martinovog sveta ipak imaju čemu da se raduju, pod uslovom da im nije možda već malo muka od bezočne muže ove franšize. U ovom trenutku, najavljeno je čak pet mogućih televizijskih projekata smeštenih u svet leda i vatre, od kojih je, doduše, zvanično najavljena jedino „Duga noć“, čija je radnja smeštena u vreme 5000 godina pre događaja iz serije „Igra prestola“.





Tekst i fotografije preuzete sa sajta art-anima.com

Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio