уторак, 15. јануар 2019.

Predstavlјanje strip albuma „Hajduci“ izdavačke kuća „Forma B“

Utorak, 15. januar, 20.00, Klub Magistrala - Dom kulture Studentski grad u Beogradu 
Učesnici tribine: Ilija Mirović (izdavač), Sabahudin Muranović (autor)
   
Vrlo interesantno izdavačko štivo, objavlјeno u avgustu 2018. godine u formi grafičke novele. Priča o našim narodima i lјudima koji ne trpe nepravdu, bez obzira kom nacionalnom i verskom milјeu pripadaju. Strip u kome su sjedinjene sve epske pesme o legendarnom junaku i jednom od najpoznatijih Duvnjaka i hajduka hercegovačkog kraja, Mijatu Tomiću. Sve to pretočeno je u uzbudlјivu akcionu avanturu.





Program se odvija u okviru CIKLUSA TRIBINA O STRIPU OBLAČIĆI KOJI GOVORE: STO MU GROMOVA
Urednik ciklusa: Marjan Matić, saradnik likovne redakcije DKSG
    
Strip, medij vizuelne naracije i masovne komunikacije, tokom vremena je uobličio svoj jezik i sintaksu nametnuvši se kao autohton, zreo i slojevit oblik umetničkog izražavanja. U tom smislu, ovim ciklusom predavanja tokom 2019. godine, predstavićemo značajna strip ostvarenja iz prethodnog perioda i nova koja će biti premijerno prikazana javnosti, kao što je strip posvećen stogodišnjici od kraja Velikog rata. U okviru ciklusa obeležićemo 50 godina stripa Alan Ford koji je od početka izdavanja na prostorima bivše Jugoslavije ostavio dubok trag na tadašnju omladinu i kulturu izražavanja sedamdesetih godina prošlog veka. Nakon prvobitnog uspeha Alan Forda interesovanje koje je ovaj strip izazivao nije se smanjilo, što najbolјe dokazuje nekoliko desetina njegovih različitih izdanja do današnjih dana.

    Tuckomen i edicija bezobraznih stripova „Mrsno stripče“

U skladu sa folklornom tradicijom bezobrazne umetnosti kao što su Vukove „posebne pesme“, ali i sa dugom linijom svetskih erotskih stripova, u Beogradu je na isteku 2018. godine započeta edicija „Mrsno stripče“ u izdanju preduzeća „Forma B“, koja će donositi stripove koji nisu za maloletnike, ali jesu za narod.
    
Prva knjiga Tuckomen sa planete Mindžos u šest epizoda donosi provokativan spoj humora, naučne fantastike i erotike. Autor je doajen našeg stripa, novinarstva i popularne kulture Brana Nikolić, kome će u istoj ediciji izaći i drugi serijali slične vrste.

U predgovoru redakcije se kaže: „Stigli su! Donose prosvetlјenje? Ma... Ne samo to! Da li smo sami u Svemiru? Gde su braća po kosmičkom razumu? Zaboravite Fermijeve paradokse i Drejkove jednačine, čekanje je gotovo! Prvi kontakt je ostvaren — na Balkanu, u Srbiji! A šta to donose posetioci iz Vaselјene, čega je na Zemlјi nedovolјno? Pa... Pitajte svastiku i omilјenu komšinicu. Majstor srpskog i jugoslovenskog stripa Brana Nikolić Braneli otvorio je skrivenu fioku sa radovima! Tajnu nad tajnama! Stigao je 'glavom' i bradom Tuckomen, srodna duša damama, junak za poznavaoce naučne fantastike i devojačke gimnastike! Idealan poklon za Dan žena i svaki drugi dan! Strip nije za maloletnice i gospođe sa slabijim srcem!“
    
Ediciju „Mrsno stripče“ uređuje Ilija Mirović, a u redakciji su Predrag Roćenović, Svetozar Anđel i Stanoje Ćeranić.





 Ozbilјne avanture

„Forma B“ je do sad bila poznata po objavlјivanju italijanskog fantastičkog stripskog serijala „Brendon“ iz pera čuvenog Klaudija Kjaverotija u produkciji Serđo Boneli Editore, kao i po serijalima iz iste škole „Morgan Lost“ i „Dečak sa Divlјeg zapada“. Od domaćih stripova objavili su 2013. prvi 3-D srpski strip Gradske priče Gorana Ugarčine.

Preduzeće od 2018. godine počinje redovno da objavlјuje i domaći strip u više edicija. Počelo je sa knjigom satiričnih strip-karikatura Sabahudina Muranovića i Zorana Panovića „Juče Danas Sutra“ objavlјivanih izvorno u beogradskom dnevniku Danas, da bi zatim bio objavlјen i Muranovićev grafički roman Hajduci o legendarnom hercegovačkom hajduku Mijatu Tomiću, za šta je scenario napisao Borko Brajović, a dijaloge Marko Stojanović.
    
Izdavač je objavio i tri knjige integrala „Velikog Bleka“ u crtačkom izvođenju Miodraga Ivanovića Mikice, za koje su scenarije 1980-ih pisali Petar Aladžić, Miodrag Milanović i Predrag Ivanović.

    „Karike i oblaci“ — kultni stripovi u formi knjiga

„Forma B“ je na Beogradskom sajmu knjiga 2018. promovisala i početak kapitalne edicije posvećene srpskom i jugoslovenskom karikaturalno-humorističkom stripu „Karike i oblaci“ urednika Zorana Stefanovića. Prva objavlјena knjiga je kultno delo našeg humorizma, stripski album „Crne besmislice“ Božidara Milojkovića BAM-a, Dragana Lazarevića /de Lazarea/ i Lazara Odanovića. Ovo izdanje je „Forma B“ objavila zajedno sa kućom „Makondo“, u okviru projekta Centra za umetnost stripa u Beogradu pri Udruženju stripskih umetnika Srbije.
    
U ediciji „Karike i oblaci“ najavlјeni su albumi najpoznatijih serija Brane Nikolića, Dušana Vukojeva, Radiča Mijatovića, Laze Sredanovića i drugih majstora našeg humora u stripu.

KONTAKT: Ilija Mirović, gl. urednik IK Forma B — spiro@orion.rs


Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio