субота, 26. јануар 2019.

Preminuo je Ahmet Muminović, jedan od doajena bh. strip scene



Doajen bh. stripa Ahmet Muminović, preminuo je iznenada u 74. godini u svom stanu u Sarajevu. Bio je vrsni umjetnik i izuzetno cijenjen među svojim kolegama, a sa njegovim crtežima su odrasle generacije.

Rođen je 1945. godine u Gornjem Vakufu. Slikanjem, ilustrovanjem i crtanjem stripova bavio se od djetinjstva. Prvu samostalnu izložbu imao je kao gimnazijalac, drugu kao student, a prvi strip je objavio 1968. u Malim novinama. Jedan je od pokretača lista Preporod u kojem je 1970. ostvario i prvo zaposlenje. Godine 1972. počinje da radi kao likovni i tehnički urednik Malih novina, gdje ostaje sve do rata 1992.

Slovio je kao najproduktivniji crtač stripova i slikovnica u Bosni i Hercegovini. Objavljivao je u Švedskoj, Finskoj, Francuskoj, Španiji, Turskoj i Kini. Tokom agresije je bio angažovan kao ratni novinar, uređivao je list koji je, na inicijativu vojnih vlasti sam pokrenuo “Ratni glas –Republika BiH“, oko kojeg su se okupila značajna imena našeg novinarstva. Pred kraj 1995., u Istanbulu priređuje veliku izložbu slika, sa koje sav prihod upućuje u humanitarne svrhe. Poslije rata radi kao glavni urednik i direktor dječije i omladinske štampe, Malih novina i Vesele sveske. U dnevnom listu Avaz godinama radi veoma zapaženu rubriku, posebno u dijaspori, Znamenja Bosne i Hercegovine.

Muminović je bio autor i jednog od najuspješnijih stripova bivše Jugoslavije, slavnog "Valtera". Sarajevska striparnica Agarthi Comics nedavno je izdala i reprint ovog izdanja, kojeg je osamdesetih godina prošlog stoljeća Ahmet Muminović nacrtao u tri sveska. Koliko je strip bio uspješan, a sve se naravno temeljilo i na još slavnijem filmu, dokazala je i premijera na Sajmu knjige  u Beogradu. Čim su ga ugledali, izdavači iz Kine su odlučili otkupiti prava za print u svojoj zemlji, te je tako Valter i u vidu crteža postao dijelom kineske kulture. Pored toga, napravljen je još jedan presedan - prvi put je jedan strip na kineskom jeziku imao i oblačiće sa dijalozima. Taj strip je prodan u 50 miliona primjeraka.

"Jedini sam ja mogao zajedno sa suprugom napraviti 500 strana za godinu dana. Svaki dan sam pored svog posla znao nacrtati najmanje jednu stranu. To nisu mogli drugi. Zato sam potpisao ugovor na tadašnjih 11 miliona dinara, a za te pare mogao se kupiti stan na Marijin Dvoru", prisjetio se jednom prilikom Muminović, dokazavši koliki je strip talenat zaista bio.


Autor: Nisad Selimović
Tekst i fotografija preuzeti sa sajta oslobodjenje.ba

Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio