субота, 12. јануар 2019.

14 1/2 – Antologija savremene japanske naučnofantastične priče




Tokom prethodne tri godine izdavačka kuća Tanesi objavila je dve antologije savremene japanske priče 25 i 26, kao i antologiju japanske horor priče, adekvatnog naziva 13.

U istoj ediciji nedavno je objavljena Antologija japanske naučnofantastične priče 14 ½, kojom se ujedno zatvara izdavački poduhvat posvećen najznačajnijim autorima kratkih priča Japana.

A odgovor na pitanje zašto je baš antologija naučnofantastičnih priča ostavljena za kraj, u predgovoru izdanju nudi priređivač, diplomirani japanolog Dina Hrecak:

„Fantastika je, kao malo šta drugo, izbrisala granice između naroda neprestanom razmenom ideja, tema i motiva, a spajanjem oblasti koje se čine naizgled nespojivim, ponudila sasvim novu dimenziju poimanja i pružila drugačiji pogled na svet. Upoznavanje sa fantastikom jednog naroda može nam otkriti neke od njegovih najdubljih tajni“.

Antologija 14 ½, koja imenom priziva fiktivni peron „9 ¾“ iz čuvenog serijala knjiga o Hariju Poteru, donosi petnaest priča iz žanra fantastike i naučne fantastike odabranih japanskih autora, među kojima su i širom sveta dobro poznati majstori žanra.

Knjigu otvaraju priče Kobo Abea (1924-1993), najprevođenijeg japanskog pisca fantastike i inventivnog eksperimentaliste koji je pažnju privukao svojim pripovetkama pisanim u kafkijanskom stilu. Tu su i priče slavnog Šinići Hošija (1926-1997), poznatog po detektivskim pričama i SF minijaturama.

Među zastupljenim autorima nalaze se Sakjo Komacu (1931-2011), jedan od najuticajnijih japanskih pisaca naučne fantastike koji je afirmaciju doživeo i kao plodan scenarista, te Jasutaka Cucui (1934), nagrađivani pisac čija se crnohumorna i satirična dela tretiraju kao polazište japanske postmoderne naučne fantastike.

Visoko cenjeni japanski pisac naučne fantastike Tensei Kono (1935-2012) u antologiji 14 ½ zastupljen je pričom „Triceraptors“, koja je uvrštena u čuvenu antologiju „Najbolje svetske naučno-fantastične priče“.

Zatim, tu je i Taku Majamura (1934), autor čija su dela mnogo puta bila korišćena za TV serije i filmove. Ovaj višestruki dobitnik najznačajnijih japanskih nagrada za fantastiku, u svojim se pripovestima često bavi problematičnim odnosima pojedinca i korporacija.

U antologiji se nalazi i priča još jednog miljenika filmske industrije. Rjo Hanmura (1933-2002), nagrađivani je pisac naučnofantastičnih i horor priča i romana, prema čijim delima su snimljeni filmovi G.I. Samuraj i Legenda o herojima. „Kartonska kutija“, priča kojom je zastupljen u antologiji, verovatno je i najpoznatije njegovo delo.

Pored najznačajnijih pisaca i utemeljivača japanske naučne fantastike rođenih tokom tridesetih godina XX veka, u zbirci su predstavljeni i autorski glasovi, predstavnici novog talasa, predvođeni Jasaku Kitanom (1962) proslavljenim piscem naučne fantastike prema čijim delima su urađene brojne anime od kojih je najpoznatija Gospodin Kornjača.

Izuzetnom pričom „Ulica tela-plodova“ domaći čitaoci će se upoznati sa Sajuri Uedom (1964), autorkom desetak romana i više od stotinu kratkih SF priča.

U knjizi je predstavljen i Hideo Furukava (1966), genijalni naslednik Harukija Murakamija koji u svojim proznim ostvarenjima opisuje svakodnevnicu unoseći neočekivane i nesvakidašnje elemente. Njegova dela, često spoj detektivske i SF priče, odlikuju se šokantnim obrtima.

Na kraju, tu je i Satoši Ito (1974-2009), poznat i kao Project Itoh, izuzetno popularani pisac naučne fantastike, esejista i veb-dizajner, čiji roman Harmoni je 2010. godine bio u najužem izboru za nagradu „Filip K. Dik“.

Knjiga sadrži 334 stranice. Predgovor i prevod uradila je Dina Hrecak.

SADRŽAJ:

Predgovor
Kobo Abe: „Poplava“
Kobo Abe: „Magična kreda“
Šinići Hoši: „Hej, izađi napoljeeee!“
Šinići Hoši: „Boko-ćan“
Sakjo Kamacu: „Izaberi“
Rjo Hanmura: „Kartonska kutija“
Takaši Išikava: „Put do mora“
Jasutaka Cucui: „Žena koja stoji“
Jasutaka Cucui: „Svet se naginje“
Tako Majamura: „Fnifmum“
Tanesi Kono: „Triceraptors“
Jasaku Kitano: „Makaze ili klešta, i rupe“
Sajuri Ueda: „Ulica tela-plodova“
Hideo Furukava: „Spori brod“
Satoši Ito (Prodžekt Itoh): „Iz ničega, s  ljubavlju“
Beleške o piscima





Tekst i fotografije preuzete sa sajta art-anima.com
http://www.art-anima.com/vesti/14-1-2-antologija-japanske-sf-price

Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio