понедељак, 14. јануар 2019.

Izložba strip autorki za jubilej Francuskog instituta

Početak godine u kojoj Francuski institut u Novom Sadu obeležava petnaesti rođendan, proteći će u duhu kojim se on odlikovao od osnivanja: predstavljanjem francuske kulture kroz angažovane teme i građenje mostova sa lokalnom i regionalnom scenom.





Naime, nakon Beograda, Zagreba i Ljubljane, u Novi Sad stiže kompletna izložba strip autorki iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i Francuske pod nazivom „Ona se budi/BD égalité“, koja temi „devete umetnosti“ pristupa sa novog stanovišta, preispitujući mesto koje žene zauzimaju u njemu.

Svest o tome da, iako su u stripu prisutni brojni ženski (često hiperseksualizovani) likovi, dok su istovremeno u izdavaštvu (ili na festivalima) žene zanemarene kao autorke, potakla je Francuski institut u Srbiji da poveri mladoj i izuzetno talentovanoj strip autorki Jani Adamović, da koncipira izložbu posvećenu upravo ženama u domenu stripa.

Izložba „Ona se budi/ BD égalité’’ predstavlja njen pogled na poziciju žena u ovoj umetnosti, te nastoji prikazati ko su autorke koje su stvarale strip, kako ih je istorija upamtila, koje je njihovo mesto danas i šta je to zajedničko strip autorkama iz regiona i Francuske? Novosadska publika, koja je manji deo ove izložbe mogla da vidi na prethodnom Vikendu stripa, celu izložbu će moći da pogleda od 16. januara u 19 časova, kada će ona zvanično biti otvorena u Francuskom institutu u Novom Sadu(Nikole Pašića 33), u prisustvu autorke Jane Adamović i atašea za kulturnu saradnju Francuskog instituta u Srbiji, gospođe An-Loren Viguru.

Izložba će trajati do 28. februara, a u okviru pratećeg programa, biće organizovane projekcije filmova nastalih na osnovu albuma francuskih strip autorki čije su table uvrštene u izložbu.

Autor: V. C.
Tekst i fotografija preuzeti sa sajta dnevnik.rs

Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio