четвртак, 10. јануар 2019.

U pretplati psihološki horor roman ”Stanar” Rolana Topora




Izdavačka kuća Orfelin priprema novi, 13. po redu naslov u popularnoj ediciji „Poetika strave“ koju uređuje dr Dejan Ognjanović. Kao što to prilika nalaže, uz broj 13 ide i adekvatno delo, psihološki horor roman Stanar francuskog pisca poljsko-jevrejskog porekla, Rolana Topora.

Stanar je remek-delo modernog klaustrofobičnog i košmarnog romana o gubitku identiteta u urbanom okruženju, o otuđenju, o autsajderstvu, o pritisku mase na pojedinca, o ukalupljavanju i konformizmu. Knjigu je 1976. godine na filmsko platno maestralno preneo slavni režiser Roman Polanski.

Glavni junak, povučeni samac Trelkovski, doseljava se u stan u centru Pariza. Stan se nalazi u mračnoj zgradi nastanjenoj čudnim i podozrivim ljudima koji kao da kriju nekakvu tajnu. Trelkovski naslućuje da bi ta tajna dobrim delom mogla imati veze sa stanarkom koja je prethodno živela u sada njegovom stanu, a koja se, navodno, ubila skočivši kroz prozor. On postaje opsednut njom; njen „duh“ i senke i mrakovi ostalih stanara spuštaju se na njega i prete da mu pomute um…

Orfelinovo izdanje Stanara, pored Toporovog dela, sadrži i tri vredna prateća tekstualna dodatka: esej Tomasa Ligotija Insajderi i autsajderi, opširan pogovor iz pera Dejana Ognjanovića Pakao, to su drugi, kao i iscrpnu piščevu biografiju.





Rolan Topor (1938-1997) je unikatno slikovita osoba, bogatog i netipičnog života i karijere. Bio je blizak saradnik Alehandra Hodorovskog i niza drugih velikih umetnika druge polovine XX veka.

Osim kao prozni pisac iskazao se i kao vrstan ilustrator, dramski pisac, filmski scenarista, dizajner animacije (Fantastic planet!), pa čak i glumac koji je igrao u filmovima velikih reditelja, od Dušana Makavejeva (Sweet Movie) do Vernera Hercoga, u čijem je Nosferatuu imao zapaženu, nezaboravnu epizodu Renfilda, vampirovog pomoćnika.

Prevod romana Stanar sa francuskog jezika uradila je Olja Petronić, a za grafičku opremu izdanja pobrinula se Aleksandra Dević.

Puna cena knjige u knjižarama biće 1.100 dinara, dok je cena u pretplati 900 dinara. Pretplata traje do 20. januara 2019.

Više informacija o knjizi kao i načinu naručivanja tokom pretplatnog perioda možete pronaći na blogu Dejana Ognjanovića – Cult of Ghoul.





Tekst i fotografije preuzete sa sajta art-anima.com

Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio