среда, 9. јануар 2019.

Stefan Veličković kroz stip izražava svoj umetnički talenat




Traganje za načinom umetničkog izražavanja može biti dugotrajan proces. Neki umetnici svoje talente neradom zapostave, drugima je potrebno mnogo vremena i truda da pronađu načine da svoje talente iskažu. Oni najsrećniji pak već u detinjstvu počinju da stvaraju dela vredna pažnje. Takav je i Stefan Veličković učenik 5. razreda iz Gadžinog Hana.

Stefan je već sa deset godina počeo da crta likove iz stripova i crtanih filmova. Uvidevši da u tome ima uspeha a da, pri tom, uživa u crtanju, otišao je korak dalje. Stvorio je svoje likove i počeo da piše strip priče.





Njegovi stripovi su sada autentične, zaokružene celine, a krese ih lepi crteži, dobro osmišljene priče, živi dijalozi.

Na poziv nastavnice engleskog jezika Danijele Ristić, posetili smo Stefana u prostorijama OŠ “Vitko i Sveta” i imali čast da uživamo u njegovim stripovima.

Tokom letnjeg raspusta nastao je prvi strip koji nosu naslov “Princeza”. Svi likovi zapravo postoje u Super Mariju 64. A priča je originalna. Drugi deo ovog stripa nastao je početkom školske godine – kaže mladi umetnik.

… U prvom delu stripa Bauzerov dvorac je srušen. U drugom delu, Bauzer, uz pomoć svojih podanika, uspeva da napravi još strašniji dvorac. U njemu su fampovi koji žele da unište Super Marija, a takođe Bauzer je stvorio meteor da bi uništio carstvo pečuraka ako ne postane kralj do kraja dana…





Stefan kaže da vreme koje mu je potrebno za crtanje stripa zavisi od broja epizoda. Crta u bloku jer mu veličina lista više odgovara i za sada koristi samo obične bojice i olovku. Samu priču najpre osmisli, ali, ne retko, desi se da u pričanju ode na sasvim drugu stranu. I kako kaže, trudi se da u priči ima humora kako bi bila zanimljiva čitaocu.

Moj omiljeni lik iz crtanih filmova i stripova je Betmen. Gledao sam crtane filmove i pročitao puno stripova o Betmenu. I o njemu sam napravio svoj strip “Povratak Džokera”. Moj treći strip je inspirisan starim stripovima o mom omiljenom junaku. Mislim da su ti stari stripovi bili zanimljiviji od novih – nadahnuto objašnjava Stefan i nastavlja, Džoker je Betmenov najveći zlikovac, u ovom stripu se pojavljuje i Harli Kvin.

Stefan više voli samostalnog Betmena u akciji, ali, iako je još mali, zna da je pojavljivanje Betmenovog prijatelja Robina dobro za priču. Tada je ona zanimljivija.





Ako su prva tri stripa bila spoj već viđenog i onog što nosi Stefanov pečat, četvrti strip je u potpunosti autorsko delo mladog sripadžije iz Gadžinog Hana.

…”Velika gomila zlih zlikovaca” je strip u kome glavni lik Doktor Profesor postaje Moćni Men koji poseduje sve već poznate moći i one moći koje je Stefan izmislio. Njegov zadatak je da odbrani grad Gradovil od raznih zlikovaca: Doktora Uništitelja, Zlousa Vanzemaljusa, Uništikus Maksimusa, Zle Bundeve i Doktora – Doktora…





Volim da moji stripovi budu smešni. Takva je i priča u ovom slučaju. Zlous je izmislio palančinke, ali njegovim vanzemaljcima je bilo žao kada su videli da ih i ljudi u Gradovilu jedu. Zlous je rešio da uništi sve palačinke. U prvom naletu je pobedio Moćnog Mena, koga je poziv sa televizije probudio i dao mu snagu da uzvrati udarac i odbrani svoj grad. On je verovao u sebe i to je bila njegova najveća moć – u dahu govori strip umetnik.

Na kraju ovog stripa nalaziće se strip iznenađenja “Sajanska saga” koji će imati puno epizoda.

Nas je zaprepastila stvarateljska sposobnost jednog jedanaestogodišnjaka. U njegovim stripovima postoje priče u priči, radnja i likovi su motivisani, koristi retrospekciju. Termine koje upotrebljava prevazilaze njegove godine (teleportovanje, telekineza, saga), kaže da ih je usvojio gledajući crtane filmove.

U crtanju je vešt. Vodi računa o pokretu, o prostoru u epizodi, pozadini. U scenama sa televizijskim programom crta i kairone…





Stefan najavjuje i nove stripove o Betmenu i Super Mariju koje će pokazati svojim drugarima iz odeljenja. Takođe, svoj mobilni telefon počeo je da koristi za snimanje filmova sa Lego kockama.

Talenat i volja za stvaranjem ne nedostaju. Od Stefana očekujemo još prijatnih iznenađenja.


Autor: Miroslav Zdravković
Tekst i fotografije preuzete sa sajta zaplanjskenovine.rs

Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio