субота, 5. јануар 2019.

Zašto je dobro čitati stripove?




Stripovi, za većinu odraslih, žive u nostalgičnim sećanjima na detinjstvo i ranu mladost. Ponekad citiramo kultne rečenice, prisetimo se imena junaka čije smo avanture pratili, i na tome se završi. Da li znate, međutim, da su naučnici (opet oni) utvrdili da je čitanje stripova korisno?

Evo i zbog čega.

Čitanjem stripova vratićete se čitanju, a deca koja ne vole da čitaju počeće da upražnjavaju ovu aktivnost sa zadovoljstvom.

Dobar strip je pravo malo remek delo. Sa ovom tvrdnjom složiće se pasionirani čitači i ljubitelji stripa, koji sa odrastanjem nisu prestali da ga čitaju. Vizuelni format je dopadljiv i ne može se okarakterisati kao dosadan. Fokus je na akciji, zapletu, karakterima likova, različitim emocijama. Osobe koje ne vole da čitaju romane, na primer, postaće zainteresovanije za odvijanje neke radnje uopšte, pa posle stripa možda pređu i na druge žanrove.

Istorijski i stripovi na naučne teme mogu biti osnovno ili dopunsko edukativno sredstvo.

Čitanje stripa je, kad su moždane aktivnosti u pitanju, stimulativnije od isključivog čitanja teksta. Slike date sa kratkim tekstom obrađuju se na kompleksniji način kako bi se stiglo do značenja i poruke koju strip prenosi. Obrada informacija je složenija čak i od one kod gledanja filmova, video i TV snimaka, u kojima su pokreti dati kao gotovi, a ovde ih je potrebno formulisati i crtež tumačiti.

Pozitivne neurološke promene u moždanoj aktivnosti nastale čitanjem uopšte, zadržavaju se i nekoliko dana po završetku intenzivnog čitanja – pokazuju istraživanja. Pretpostavlja se da je tako i sa stripovima i da kontinuirano „druženje“ sa njima ima trajne koristi.

Da li ste gledali blokbastere, koji obaraju rekorde u bioskopima? „Supermen“, „Betmen“, „Spajdermen“, „Ajron men“ „Vulverin“, „Zelena svetiljka“, „Kapetan Amerika“, „Ljudi u crnom“, samo su neki od naslova nastalih na čuvenim stripovima. Ako želite da budete dobro obavešteni i visoko ocenjeni u grupi ljubitelja žanra naučne fantastike – „kul“ je čitati i originale…

Ukoliko prethodno nije vaše polje interesovanja, imajte u vidu da postoje sjajni stripovi na najrazličitije teme. Potražite na internetu autobiografije poznatih u stripu, ili strip izdanja literarnih klasika, koji pružaju mogućnost kreativnog pristupa i doživljaja različit od onoga kada ste čitali knjigu.

Evo i jedne dodatne koristi – posle čitanja stripa možda ćete poželeti da naučite da nacrtate strip, ili ćete sami, potpuno amaterski, to pokušati da uradite. Ne zaboravite da crtanje oslobađa od napetosti, zabavno je i izaziva druga pozitivna osećanja.

Poruka za danas glasi – za lepši dan u Beogradu prepustite se stripovima.

Ukoliko to učinite, sigurno ćete pozitivnije, i sa izvesne distance, posmatrati našu svakodnevicu, iznad koje kao da stoji natpis na vratima bioskopa u čuvenom „Alanu Fordu“ – „Ulaz slobodan, izlaz se naplaćuje.“


Izvor: Dan u Beogradu
Tekst i fotografije preuzete sa sajta dobrevesti.rs

Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio