субота, 2. октобар 2021.

Zagor, Dubioza kolektiv i čarobna kokoš dolaze u Mostar

 


Mostar se proteklih godina pozicionirao kao jedna od nezaobilaznih stanica za ljubitelje devete umjetnosti, a ovogodišnje šesto izdanje Mostarskog strip vikenda s novim sadržajima uprkos nedaćama izazvanim korona virusom pokazuje da želje i ambicije za još bolja iskustva u Mostaru ne nedostaje.

Šesti, sada već tradicionalni, festival kojeg 2. i 3. oktobra u najvećem gradu na Neretvi organizira udruženje ljubitelja stripa MOSTRIP, biće do sada najveći s najvećim brojem gostiju iz cijelog svijeta i sa posebnim slasticama za sve ljubitelje “crtanih romana”.

Ono što je već sinonim za ovaj festival jesu posebni plakati koji autori učesnici crtaju, na kojim su njihovi “likovi” uklopljeni u poznata obilježja Mostara. A plan je, kaže Alen Jehja iz organizacijskog tima, da Mostarski strip vikend nastavi rasti iz godine u godinu i da svako novo izdanje ponudi još više razloga za povratak u Hercegovinu.

Prošla, pandemijska godina, poremetila je gotovo sve planirane događaje u svijetu, pa samim tim i Mostarski festival stripa. Da li će i ove godine biti uvedene posebne mjere ili će se MOSTRIP vratiti u svom starom formatu?
– Apsolutno kao i svi, i mi smo prošle godine biti u limitiranom izdanju prvenstveno zbog cijele COVID situacije. Ove godine se vraćamo u punom sjaju i punom kapacitetu, tako da ove godine imamo do sada rekordni broj gostiju na festivalu. Ukupno će 24 umjetnika iz regiona i svijeta biti gosti ovogodišnjeg Mostar strip vikenda.

Grad na Neretvi posjetit će 24 umjetnika iz svijeta stripa: Milorad Vicanović Maza, Zoran Herceg, Filip Andronik, Mirna Imamović, Lana Šator, Sabahudin Muranović Muran, Marko Stojanović, Jovan Ukropina, Dražen Kovačević, Darko Perović, Miroljub Milutinović Brada, Aleksa Gajić, Ana Milojković-Omi, Robert Solanović – Bob, Dalibor Talajić, Fran Strukan, Krešimir Biuk, Joevito Nuccio, Mauro Laurenti, Oscar Scalco, Marco Verni, Laura Zuccheri, Fernando Dagnino i Sebastien Philippe.


Također, počasni gosti festivala će biti ambasador Italije u Bosni i Hercegovini Marco Di Ruzza, zatim Jean-Christophe Thiabaud, savjetnik za kulturu i saradnju pri francuskoj Ambasadi i direktor Francuskog instituta u Bosni i Hercegovini.

Da li će ovogodišnji festival publici ponuditi nešto novo, što bi moglo dodatno skrenuti pažnju na strip generalno i na sam MOSTRIP?
– Ove godine definitivno bih izdvojio pored mnoštva aktivnosti i događaja promociju stripa “Dubioza kolektiv i čarobna kokoš”. Radi se o djelu izašlog iz ruku našeg poznatog ilustratora Filipa Andronika, a scenaristički od strane članova banda Dubioza kolektiv. Mislim da je ovo prvi slučaj da neki od muzičkih bendova izlazi sa nečim ovakvim kao što je strip u kojem su oni glavni likovi. O samom stripu i u kakve su avanture “upali” članovi banda Dubioza kolektiv možete više saznati na samom MOSTRIP vikendu gdje će biti realizovana i prva promocija ovog stripa. Imat ćete mogućnost da dođete do stripa sa autogramom članova banda i eksluzivnim posvetama kreatora stripa Filipa Andronika.

Ove godine čuveni Zagor obilježava svoj 60. rođendan. Da li će i Mostar na neki način učestvovati u tom jubileju?
– Da, ove godine obilježavamo 60 godina od trenutka kada su se sreli Sergio Bonelli i Gallieno Ferri koji su kombinujući svoje crtačke i scenarističke talente stvorili lik Patricka Wildinga, poznatijeg kao Zagor, koji je od tada pa sve do danas jedan od najpopularnijih likova iz stripova na ovim prostorima. Ovog vikenda na Mostar strip vikendu ćemo iskoristiti priliku da na adekvatan način obilježimo ovu važnu godišnjicu za sve ljubitelje stripa, a posebno za ljubitelje Zagora.

Pored tribina na ovu temu i izložbe crteža Zagora, imamo goste iz Italije koje su crtači Zagora i oni će biti sastavni dio tribina na ovu temu. Naravno, tu je mogućnost svim posjetiteljima da dođu do originalnog crteža Zagora ili nekog drugog lika iz Zagorovog svijeta. Naravno, prvi dan festivala ćemo imati i dodjelu nagrada polaznicima strip radionice “Zagore, sretan ti 60. rođendan”.

MOSTRIP ulazi u svoje šesto izdanje, čime se polako pretvara u tradicionalnu manifestaciju.
– Definitivno smo zauzeli značajno mjesto na mapi strip dešavanja u regionu, ali i šire. Plan je da rastemo iz godine u godinu i to uspijevamo do sada. Ne samo po broju gostiju nego i sa događajima sa kojima se trudimo da obogatimo vikend.

Vjerujem da ćemo uskoro biti primorani i promijeniti format koji sada imamo, a to je format sa dva dana festivala, jer kako imamo sve veći broj gostiju i događanja, nedostaje nam vremena da sve to uklopimo u samo dva dana.

Koji je cilj festivala i da li ste uspjeli u ostvarivanju tog cilja?
– Pored promocije stripa, kao umjetnosti koji je naravno osnovni cilj i čemu težimo svake godine, naravno da nam je i fokus na domaće stvaraoce i njihova izdanja koja uvijek trebaju dodatne promocije. Rekao bih da su nam glavni cilj djeca i to na način da ih upoznamo sa stripom, da dođu u prvi kontakt sa stripom, da kupe sebi prvi strip, da vide kako se kreira crtež od tačke A do tačke B. Nastojimo da probudimo inicijalno interesovanje i to gledam kao ulaganje u budućnost jer ako i jedan posto od djece koja posjeti festival postanu novi čitaoci – to je uspjeh.


Kao roditelj pronalazim se konstantno u problemu kako djecu odmaknuti od displaya mobitela, tableta, raznih formi igrica i slično. Svi smo primijetili kako su nam djeca postala nestrpljiva, budući da su navikla da sve što žele dobijaju odmah i sada. Jedna od stvari su i crtići ili igrice koje igraju. Budući da su im na YouTubeu dostupni u neograničenim količinama, djeca nemaju strpljenja ni da završe sa gledanjem jednog, nego već prilikom i manjeg pada koncentracije već prebacuju na drugi koji je ponuđen i to se neprestano dešava.

Strip, kao i knjiga, je medij koji ide u totalno suprotnom smjeru. Ako želiš da saznaš šta se dogodilo treba da ga pročitaš/pregledaš do kraja sa razumijevanjem. I to je ono što krucijalno nedostaje novim generacijama. Upravo mislim da je ovo recept kako pozitivno djelovati na razvoj djeteta. Je li lako? Sigurno nije, jer je video neupitno postao primarni mediji i znamo da je to nemoguće sustići sa “zastarjelim” medijima komunikacije, ali mislim da svi roditelji koji imaju iste dileme kao i ja mogu barem napraviti prvi korak, a to je upoznati djecu sa svim čarima stripa. A onda kao što sam rekao: ako i jedan posto bude uspješan, smatram da smo uspjeli.

Jedna od karakteristika MOSTRIP-a jesu i radionice za mlade. Da li će te radionice biti održane i ove godine?
– Naravno. Ove godine imamo strip radionicu koju će voditi naši umjetnici Midhat Mido Kapetanović i Filip Andronik. Tako da je to još jedan od razloga zašto ovaj vikend ljudi trebaju iskoristiti tako što će, sa djecom doći, i posjetiti nas.

Autor: Mario Pejović







Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio