субота, 30. октобар 2021.

TEATRO GROTTESCO – vrhunske priče Tomasa Ligotija

 


Zbirka priča Tomasa Ligotija Teatro Grottesco objavljena je kao 24. knjiga u famoznoj ediciji „Poetika strave“ izdavačke kuće Orfelin. Nakon Pisara tame i Dnevnika noći, to je treća kolekcija priča američkog majstora horora, koja je objavljena u ediciji novosadske izdavačke kuće.

Zbirku čini 13 proznih ostvarenja u prevodu Strahinje Mlađenovića: „Čistoća“, „Upravnik varoši“, „Sporedna atrakcija“, „Lutka Pajaca“, „Crveni Toranj“, „Moj osnov za odmazdu“, „Naš privremeni nadzornik“, „U stranoj varoši, u tuđoj zemlji“, „Teatro Grottesco“, „Karnevali pri benzinskim pumpama“, „Bungalov“, „Severini“ i „Senka, tama“, a tu je i stručan pogovor urednika izdanja, dr Dejana Ognjanovića.

Prema Ognjanovićevim rečima, zbirka Teatro Grottesco predstavlja vrhunac Ligotijevog pisanja. U knjizi su zastupljene sve teme i motivi kojima se pisac s uspehom bavio tokom decenija rada, ali predstavljeni u vrhunskim izdanjima: karnevali, cirkusi, sporedne atrakcije, klovnovi, lutke-marionete, zlokobne zabite varoši i varijacije neživota u njima, kafkijanski užas korporativnog života, fabrike košmara, dubiozna uloga umetnika u proživljavanju i predstavljanju jedva-opisivog užasa, itd.

Od priča iz ove zbirke, „Bungalov“ je bila nominovana za najvažniju nagradu u horor književnosti, „Brem Stoker“, dok je priča „Crveni Toranj“ ovu prestižnu nagradu i dobila 1996. godine.

Tomas Ligoti je prepoznatljiv po svom pesimističkom i nihilističkom svetonazoru. Poređen je sa Lavkraftom, ali i sa Edgarom Alanom Poom, Francom Kafkom, Brunom Šulcom i Tomasom Bernhardom, a poznati proučavalac horor književnosti, S. T. Džoši, njegovu prozu naziva filozofskim hororom.

Govoreći o svojim pogledima na život i tome kako oni utiču na njegovo pisanje, Ligoti je u jednom intervjuu rekao: „Moj stav je da je prokleta šteta što se organski život ikada razvio na ovoj ili bilo kojoj drugoj planeti, i da bol koji živa stvorenja nužno trpe čini samo postojanje neprekidnim i večitim košmarom. Ovaj stav nalazi se u pozadini skoro svega što sam ikada napisao“.

Ligoti je dobitnik Britanske nagrade za fantastiku za najbolju zbirku proze Fabrika košmara (1996), nagrade „Brem Stoker“ za najbolji roman Nedovršeni posao (2002), kao i nagrade Međunarodog udruženja pisaca horora, za isto ostvarenje (2002).

Zbirka Teatro Grottesco urađena je u tvrdom povezu, sadrži pregradne strane, forzec, a listovi su obojeni crvenom bojom sa strane. Ilustraciju za naslovnicu knjige uradio je Nikola Uzelac.

Cena ovog izdanja u knjižarama će biti 1.320 dinara, dok se direktnom narudžbinom od izdavača, knjiga može kupiti po ceni od oko 1.000 dinara.


Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio