четвртак, 28. октобар 2021.

Kultni strip “Betmen: Zemlja jedan” na srpskom jeziku: Mračni vitez za novi milenijum

 


Izdavačka kuća “Čarobna knjiga” objavila je kultni strip “Betmen: Zemlja jedan” na srpskom jeziku u vidu raskošne integral knjige.

Izvanredna priča o porijeklu mračnog viteza u okviru renomirane biblioteke “Zemlja jedan” donosi kompletno izdanje koje obuhvata sve tri toma ovog serijala! U tradiciji bestselera “Njujork tajmsa” scenarista Džef Džons i crtač Geri Frenk u ovom grafičkom romanu “DC komiksa” osmišljavaju novu mitologiju Mračnog viteza, u kojoj ne treba očekivati ništa poznato. Njihov Betmen nije heroj. On je samo čovjek. Grešan, ranjiv i bijesan...

- U Gotamu, u kom nije moguće raspoznati prijatelje od dušmana, susrešće se sa više prepreka nego ikad prije. U sumanutom pohodu na prave ubice svojih roditelja niko neće moći da ga zaustavi, pa čak ni Alfred. I ne samo to, naći će se u savezu sa gradskim čelnicima, u borbi protiv kriminalnog sloja Gotama. Suočiće se sa starim i novim zlikovcima i moraće da uposli mrežu agenata i pomoćnika. A kada bude otkrio istinu koja se krije iza brojnih misterija, cijeli njegov svijet će se urušiti - piše u najavi stripa.

Američko izdanje objavljeno je u tri toma, koji su izlazili 2012, 2015. i 2021. godine. Scenarista Džef Džons, koji stoji iza ovog remek-djela, proslavio se svojim radovima na rekonstrukciji i oživljavanju “DC” junaka, poput Supermena, Čudesne žene i Fleša  u alternativnim univerzumima nazvanim “Zemlja jedan”, da bi se kasnije uključio i kao scenarista i producent  u filmskim projektima studija “DC films”.

Dejmon Lindelof, koautor i izvršni producent serija “Izgubljeni i “Nadzirači”, kaže da je ova novela vratila njegovu vjeru u ovaj strip.

- Baš kada ste pomislili da priča o Betmenu ne može biti svježa, stižu Džons i Frenk i spektakularno vam dokazuju da niste u pravu. Originalan, iznenađujući i osjećajan, “Betmen: Zemlja jedan” je strip koji morate pročitati - napisao je Lindelof.

Slično mišljenje ima i Dejvid Gojer, scenarista i  koautor filmova “Betmen: Početak”, “Uspon Mračnog viteza” i “Čovjek od čelika”, koji za ovaj strip tvrdi da je novo rađanje popularnog junaka.

- Nakon što su uspješno iznova osmislili Čovjeka od čelika u stripu “Supermen: Tajno porijeklo”, Džef Džons i Geri Frenk uložili su svoj talenat u Brusa Vejna i još jednom dokazali da se legenda o Betmenu u pravim rukama još uvijek može oblikovati. Alfred kao bivši kraljevski marinac, Pingvin kao istinski jeziv, sadistički zlikovac. Sjajno - rekao je Gojer.

Srpsko izdanja izlazi u tvrdom povezu, na 464 strane u boji, formata 15x28 cm.

Crtač

Geri Frenk (rođen 1969) britanski je strip crtač poznat po tome što je crtao stripove “Midnight Nation” i “Supreme Power”, koje je napisao Majkl Strazunski. Takođe je radio sa  Piterom Dejvidom na “Nevjerovatnom Hulku” i “Superdjevojci”. Imao je seriju “Kin” koju je sam napisao 2000. godine. Njegov partner Džef Džons smatra da je Frenkova interpretacija Supermena i Betmena najbolja u njegovoj generaciji i da je jedini drugi umjetnik u istoj ligi sa Frenkom u tom pogledu Kurt Svon.

Autor: Branislav Predojević


Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio