понедељак, 25. октобар 2021.

Nadrealni svet bez nadrealizma


Svet umetnika je pakao ispunjen duhovima.

Viđen očima autora, okruženog sujeverjem i predrasudama, Beograd je postao nadrealni svet bez nadrealizma.

Knjiga Sluz i žuč Nenada Rackovića, koju je nedavno objavila Laguna, priča je u kojoj potraga glavnog junaka za egzistencijalnim smislom dovodi do razotkrivanja zataškane stvarnosti.

Glavni lik romana, autorov alter ego – Džoni – umetnik je koji nakon smrti svoje majke preispituje svoj život, dokle je stigao, šta je postigao, šta mu preostaje.

Razmišljajući o okolnostima u kojima se trenutno nalazi, počinje da shvata da je dosadašnji život bio iluzija, da je on u suštini mrtav čovek kojeg opsedaju aveti u mrtvom gradu.

Ne odustajući od potrage za smislom svog postojanja i rada, dolazi do slućenih, ali neželjenih odgovora i do jedinog mogućeg rešenja koje ga neće odvesti do potpunog ludila – do prihvatanja stvarnosti.

„Drago mi je što je ovo već moja treća knjiga koja je izašla u Laguni. To je takva energija da bi pametne mašine mogle iz mene da izvlače struju – struje strave i užasa, naravno. Samo što sam pre toga morao iz sebe da iscedim sluz i žuč“, objašnjava autor.

Žanrovski namerno smešten u okvire horora i gotskog romana, ovaj tekst tako progovara o ovdašnjoj realnosti bez ustručavanja, ogoljeno i bolno iskreno.

Rackovićev junak je „mrtav čovek u mrtvom gradu“ koji poseže za surogatnom utehom jer je smisao odavno izgubljen. Knjigu Sluz i žuč sjajno je ilustrovao Aleksa Gajić.

Autor: K. L. D.


 

Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio