уторак, 26. октобар 2021.

Nova priznanja za Školu stripa iz Leskovca

 Na četvrtom Festivalu istorijskog stripa u Brašovu, u Rumuniji, koji je jedini u ovom delu Evrope, Marko Stojanović, predavač u Školi stripa, u konkurenciji strip autora iz desetak zemalja, sa crtačem Sabahudinom Muranovićem Muranom, osvojio je nagradu za strip iz nacionalne istorije pod nazivom „Drugi”


Leskovac ‒ Na šestom Mostarskom strip vikendu festivalu stripa u Bosni i Hercegovini, održanom 2. i 3. oktobra polaznici škole Andrej Stanojević i Iva Cvetković osvojili su vredne nagrade u svojim starosnim kategorijama u okviru međunarodnog konkursa za strip tablu za osnovne škole. Na četvrtom Festivalu istorijskog stripa u Brašovu, u Rumuniji, koji je jedini u ovom delu Evrope, održanom od 14. do 17. oktobra, Marko Stojanović, profesor engleskog jezika i predavač u Školi stripa „Nikola Mitrović Kokan”, u konkurenciji strip autora iz desetak zemalja, sa crtačem Sabahudinom Muranovićem Muranom, osvojio je nagradu za strip iz nacionalne istorije pod nazivom „Drugi”. U pitanju je strip iz albuma „Do pakla i nazad” koji prati epopeju srpske vojske u Prvom svetskom ratu, a priznanje dobija još više na značaju kad se uzme u obzir da je ovo prvi put u istoriji ovog festivala da je neki autor van Rumunije osvojio nagradu. Stojanoviću, koji je pozvan da lično primi priznanje ukazana je posebna čast da se na uvodnoj diskusiji o istorijskom stripu održanoj u regionalnoj skupštini Brašova obrati publici. Takođe, na zahtev organizatora predstavio je svog strip serijala „Vekovnici”, koji je inače i objavljen u Rumuniji. Nagrađeni strip je uz to izložen u dve paralelne postavke, od kojih se jedna nalazi u zgradi Regionalnog muzeja u Brašovu, koji je inače i zvanični organizator festival, a druga na glavnom gradskom trgu, tako da je najšira javnost u Brašovu bila u mogućnosti da ga vidi i pročita.

Inače, pre ovih priznanja, ove godine, na 18. Međunarodnom salonu stripa u Velesu u Makedoniji, predavač Leskovačke škole stripa Marko Stojanović osvojio je priznanje „Zlaten strip” za najboljeg strip scenaristu festivala i nagradu za umetnički izraz, učenica Škole stripa Anastasija Vidanović osvojila je, u starosnoj kategoriji osnovnih škola nagradu za najbolji strip stranog autora, a priznanjem za saradnju nagrađena je i Leskovačka škola stripa.


Dobitnici nagrada

Leskovačka škola stripa osvojila je sedam nagrada na Strip festivalima u Makedoniji, Bosni i Hercegovini i Rumuniji, stiglo je sedam nagrada za predavača Marka Stojanovića i polaznike Škole „Nikola Mitrović Kokan” ‒ Anastasiju Videnović, Andreja Stanojevića i Ivu Cvetković.

Autor: Danilo Kocić


Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio