субота, 16. октобар 2021.

Nova avantura Asteriksa i Obeliksa od 21. oktobra pred čitaocima

 


Čekanje za ljubitelje Asteriksa je završeno, budući da se ovaj galski ratnik i njegov crvenokosi najbolji prijatelj Obeliks vraćaju u novom izdanju iz čuvene serije stripova. Strip pod nazivom "Asteriks i Grifon" biće objavljen 21. oktobra, istovremeno na 17 jezika i u početnom tiražu od pet miliona primeraka.

Kako piše Euronews, u 39. nastavku čitaoci će biti u prilici da prate avanture Asteriksa i Obeliksa na njihovom putovanju na istok, gde su se uputili kako bi upoznali malo poznate ljude iz davnina, Sarmate. Njihov totem je Grifon, mitsko biće koje je delom orao i delom lav, a koji se svojevremeno smatrao opasnim demonom u službi bogova, a posle je postao simbol mudrosti i bio izuzetno uvažavan u doba starog Rima i Julija Cezara.


"Asteriks je već boravio u dosta zemalja, a u ovoj posećuje 'hladnu' zemlju. To je novina, koja daje poseban ton ovom albumu, a radnja se odvija uglavnom po snegu", kazao je Žan Iv Feri, scenarista i ilustrator, koji ističe da malo ljudi danas zna za Sarmate.
"Herodot i Livije su govorili o Sarmatima. Bili su varvari, ali pomalo i mitski narod", dodao je Feri.

Crteži su pozajmljeni iz ruske, kazahstanske i mongolske tradicije, a u novom stripu "Asteriks i Grifon", Gali i Sarmati moraju da se ujedine kako bi se odbranili od nasilnih rimskih legionara.

Tvorci Asteriksa Rene Gosini (koji je preminuo 1977. godine) i Alber Uderzo (koji je preminuo 2020) zajedno su "ispričali" 24 Asteriksove avanture. Uderzo je sam stvorio 10 epizoda, a onda se penzionisao i štafetu predao kolegama Žan Ivu Feriju i Didjeu Konradu, da nastave tradiciju ali pod njegovim nadzorom. 

Ekologija i Uelbek


Feri i Konrad prvi strip, inače 35. u Asteriksovoj seriji, izdaju oktobra 2013. Njihov prvenac "Asteriks i Pikti" prodat je u više od pet miliona primeraka.

"Kad počnem da pišem, ne razmišljam o Asteriksu. Razmišljam o tome koju bih temu hteo da ispričam ovaj put. Posle toga počinje rad jer tada pokušavamo da to i stavimo u odeću Asteriksa, tj. odgovorimo na pitanje da li je ovo priča za Asteriksa? Mogu li zadržati ovu ideju? I ako je zadržim, kako mogu učiniti da likovi koje poznajemo evoluiraju u ovoj priči?", izjavio je Feri.

Tridesetdeveti strip je prvi nakon što je Uderzo preminuo 2020, dakle u pitanju je poslednja priča koju je Uderzo mogao da nadgleda. Prema rečima njegove ćerke, čuveni kreator je video samo prve skice i nacrt scenarija.

Novi strip ima i "ekološki ton" koji ide u korak sa savremenim debatama na temu klimatskih promena.

"Rimljani predstavljaju pomalo zapadnjački stav prema prirodi, način na koji oni sve uzimaju za sebe. Dok su Sarmati predstavljeni kao narod koji poštuje prirodu, a posebno životinje. Gali su negde između ova dva poimanja stvari", pojasnio je Feri.

Među novim likovima je i rimski geograf Terinkonus, koji pre nego što krene u istraživanje, upoznaje "karta i teritoriju",  što je takođe naziv romana francuskog pisca Mišela Uelbeka, koji deli stavove junaka iz stripa.

"Zemlja zapravo ne postoji: više liči na bajku, sa Galima koji gube na snazi", dodao je Feri.

Asteriks i na velikom platnu


Asteriks se prvi put pojavio u francusko-belgijskom magazinu Pilot 1959, a prvi album pod nazivom "Asteriks, galski junak" objavljen  je dve godine kasnije. Asteriks, Obeliks, Drmatoriks, Aspiriniks i ostali stanovnici galskog sela ubrzo su postigli neverovatnu popularnost.

Dovoljno je podsetiti na podatak da je pomenuti prvi album prodat u 6.000 primeraka, a već drugi, 1962, "Zlatni srp" prodat je u 20.000 primeraka. 

U Francuskoj ovaj strip ima kultni status, a Asteriks važi za nacionalnog heroja. Postoji čak i veliki tematski park u blizini Pariza koji je inspirisan ovim stripom. Gotovo ništa manje popularan nije ni u Nemačkoj, Italiji, Španiji i na prostorima bivše Jugoslavije.

Osam dugometražnih animiranih filmova i  četiri akciona filma, u kojima su igrali i Žerar Depardje, Roberto Beninji i Alen Delon, doprineli su planetarnom uspehu Asteriksa i družine.
Poslednji animirani film, "Asteriks i tajna čarobnog napitka", pojavio se u bioskopima 2019. godine, a proletos je najavljeno da će se 2022. pojaviti film "Asteriks i Obeliks: Put svile" u kom bi ulogu trebalo da ima i proslavljeni fudbaler Zlatan Ibrahimović.





Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio