петак, 29. октобар 2021.

Usamljeni kauboj se vratio na velika vrata: “Talični Tom” dobio prostor koji odavno zaslužuje

 

On je najveći kauboj ikada. Poteže brže i od svoje senke. Lasom čini čuda. Uvek putuje ka zapadu, jašući Džolija, uz pesmu “Usamljeni kauboj sam ja...”. Reč je o ikoni devete umetnosti, verovatno najprodavanijem stripu svih vremena. Ako do sada niste uklavirili ko bi to mogao biti, onda morate na popravni... Naravno, u pitanju je Talični Tom. I zaista, da li postoji osoba koja nije čula za ovu facu? Teško. Naročito ne na ovim prostorima.

Vratimo se malo u prošlost. Strip kultura je bila i te kako razvijena u Jugoslaviji. Prednjačila je u odnosu na većinu iz regiona. Gotovo da nije postojao važniji strip junak, koji nije izlazio u štampi bivše nam države. Raspadom “Juge”, nažalost, gotovo se sasvim raspala i ovdašnja strip scena. Mnogi junaci su bledeli iz godine u godinu, ali Talični Tom je uvek bio među nama. Opstajao je kroz priče, anegdote, uostalom, kao i Alan Ford. “Politika” ga je držala u životu, kroz serijal stripova, koji je definitivno ugašen pre 20 i kusur godina. Vratio ga je “Veseli četvrtak” 2010. godine, iz štampe je svetlost dana ugledalo samo 10 naslova. I opet - katanac na Taličnog. A on je zaslužio mnogo više. Da opstane. I traje.

Moram priznati da sam pomislio da će i drugom “likvidacijom” Taličnom Toma u Srbiji, on i definitivno odjahati u večnost, ali onda se pojavio jedan veliki igrač. Izdavačka kuća “Čarobna knjiga”. Kada sam video da su “čarobnjaci” pripremili veliki povratak Asteriksa, u izvanrednim integralima, odmah mi se u glavi javila ideja da će možda nekada i usamljeni kauboj dobiti tretman koji mu dolikuje. I - evo ga! Pred vama. Prvi integral “Taličnog Toma”. I, to komotno mogu da obećam, nemojte se tresti da li će i treći put doživeti tužnu sudbinu. Gotovo sam siguran da do toga neće doći. Jer sada iza Taličnog, Džolija, braće Dalton, Kalamiti Džejn i ostalih, stoji “Boss of all Bosses” stripskog izdavaštva u Srbiji (čitaj “Čarobna knjiga”). Evo šta su u toj izdavačkoj kući, između ostalog, napisali povodom izlaska prvog integrala:

“Samo jedan kauboj poteže revolver brže od svoje senke! To je Talični Tom, junak istoimenog frankobelgijskog stripa, jednog od najpopularnijih evropskih stripova svih vremena i jednog od najčitanijih i najvoljenijih stripskih naslova na teritoriji bivše Jugoslavije. Taj upečatljivi usamljeni kauboj, koji na kraju epizode na svom konju odlazi u zalazak sunca, u sebi objedinjuje mnoge stereotipe klasičnog junaka Divljeg zapada - sposoban je i brz, inteligentan i uvek spreman za akciju, zaštitnik je nejakih, sa izraženim osećajem za pravdu i mesto ga ne drži. Ali pripovedanje o njemu je istovremeno sasvim jedinstveno, obojeno neponovljivim humorom, a podvizi koje doživljava retko se viđaju čak i u tako bogatom žanru kao što je vestern. Odeven u prepoznatljivo odelo sa crvenom maramom i šeširom, lik Taličnog Toma se u svojim pričama susreće i suočava sa brojnim dobrim i lošim ličnostima, onim izmišljenim, ali i onim koji pripadaju američkoj istoriji i folkloru. Odajući priznanje jednom od najčuvenijih stripskih junaka, “Čarobna knjiga” pred čitaoce s ponosom donosi kompletnog Taličnog Toma, od Morisovih davnih početaka, do novijih ostvarenja autora koji su nasledili serijal.”

Dakle, eto, potvrda o opstanku Taličnog je tu... Ukoliko zaista postoji osoba nije čula za ovog vrcavog lika, a posebno zbog upoznavanja sa najmlađom populacijom, evo u najkraćem mogućem da vam predstavim “Taličnog Toma” onako kako ja gledam na njega:

Autor ovog humorističnog vestern stripa je belgijski crtač Moris. U Jugoslaviju je usamljeni kauboj dojahao na stranicama lista “Kekec” i u “Crtanim romanima” - kao Srećko Munja. Da, da, tako najpre bio nazvan onaj čije je ime u originalu “Lucky Luke”. Vrcavim humorom i prijatnim crtežom, odmah je pobrao sve simpatije. Kasnije je, među ostalim junacima, bio jedna od perjanica strip revije “Panorama”, zatim i njene naslednice “Stripoteke”. “Politika” ga je izdavala i zasebno, krasio je i stranice “Asteriksovog zabavnika”...

Talični je rođen 1946. godine u strip magazinu “Spiru”. On je, pored Asteriksa i Tintina, jedan od najprepoznatljivijih likova devete umetnosti, naročito belgijsko - francuske škole. Serijal prepričava avanture flegmatičnog i mršavog kauboja Taličnog Toma kako putuje po Divljem zapadu, zajedno sa svojim konjem koji govori - Džolijem Džamperom. Iako je a kauboj, Talični se retko prikazuje kako čuva krave, a najčešće je viđen da služi svojoj zemlji kao zaposleni, koga je specijalno unajmila vlada Amerike, u ulogama šerifa ili gradonačelnika. On je izmišljeni lik, ali strip serijal je poznat po tome što je na svoje stranice stavio i istorijske likove, kao što su Džesi Džejms, Kalamiti Džejn, sudija Roj Bin, detektiv Pinkerton, Mark Tven... Naravno, najpoznatije zloće i najveći protivnici Taličnog Toma su braća Dalton, zapravo njihova banda. Džo, Džek, Vilijam i Averel - svaki viši i gluplji od prethodnog - kao i mama Dalton.


Izgled Taličnog Toma inspirisan petoricom američkih glumaca, Tomom Miksom, Vilijamom Hartom, Rojom Rodžersom, Džinom Otrijem i - Garijem Kuperom, za koga se zapravo i najviše vezuje. Mlađa populacija ovog čuvenog glumca iz vestern filmova najpre će prepoznati u onoj bezvremenskoj rečenici Tonija Soprana “Gde su nestali ljudi poput Garija Kupera, jakog, tihog tipa”. Tvorac Taličnog, čuveni Moris, sarađivao sa brojnim scenaristima, od kojih je napoznatiji Rene Gosini (to je bila zlatna era Taličnog). A pesmu “Usamljeni kauboj” kojom se završava svaka epizoda Taličnog Toma, Moris je pozajamio iz filma “Izdaleka dođe Džons”, u kojeme glavnu ulogu igra Gari Kuper (gle čuda).

Poduhvatom izdavača “Čarobna knjiga” pred vama se nalazi prvi integral junaka detinjstava miliona u prethodnih 75 godina. Nezaobilazni lik, jedan od kamena temeljaca “devete umetnosti”. A na našem tržištu, konačno, biće izdat kompletan opus. Trk u knjižare i striparnice!

Čak i ako niste ljubitelj stripova, a svakako volite da čitate, da se nasmejete, opustite, razgalite, onda Taličnog Toma jednostavno morate da uzmete u šake. Siguran sam da će vam svet biti lepši i budućnost svetlija.

Autor: Veljko Ivanović






Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio