четвртак, 28. октобар 2021.

KNJIGA EJBONOVA – uvid u stvaralaštvo Klarka Eštona Smita


Nakon zbirke priča H.F. Lavkrafta Nekronomikon, kao druga knjiga u Orfelinovoj ediciji „Crna mačka“ upravo je objavljena kolekcija priča Knjiga Ejbonova još jednog klasičnog američkog pisca fantastike i strave Klarka Eštona Smita. Zbirka nosi naziv prema Smitovoj čuvenoj demonskoj knjizi, svojevrsnom okultnom priručniku i skrivenoj istoriji sveta, a sadrži 21 priču u izboru urednika edicije, dr Dejana Ognjanovića.

Tematski raspon zastupljenih priča obuhvata drevne izmaštane kontinente (Hiperboreja, Posejdonis); srednjovekovnu, vradžbinama i demonima posednutu francusku provinciju Avroanj; bliski ili daleki svemir, gde se ljudi suočavaju sa izuzetno zloćudnim vanzemaljskim stvorovima i nepojmljivim kosmičkim silama…

U nekim pričama je sadašnjica polazna tačka, ali se strava često proteže do pradrevnih, jedva usnulih užasa, ili do grozota koje, budne i skrivene, samo čekaju zlosrećnog radoznalca da ga zaskoče i unište; najzad, neke se zbivaju u dalekoj budućnosti, koja jezivo podseća na našu srednjovekovnu prošlost, na planeti Zikarf i na „poslednjem kontinentu na Zemlji“, Zotiku. 

Knjiga Ejbonova sadrži po nekoliko priča iz svakog od ovih tematskih ciklusa, pružajući tako čitaocima na uvid najširi spektar Smitovih interesovanja i postignuća, u rasponu od vrlo mračne fantazije preko klasičnog weird lavkraftovskog horora pa sve do SF-horora i kosmičke strave. 

Predstavljanje Klarka Eštona Smita, kao jednog od najznačajnijih pisaca strave iz prve polovine 20. veka, na srpskom jeziku praćeno je njegovom detaljnom biografijom, iscrpnim pogovorom pod naslovom „Klark Ešton Smit: Gospodar snova“ koji, na 40-ak strana, objašnjava zbog čega je Lavkraft upravo ovog pisca smatrao sebi najbliskijim od svih savremenih mu, i anotiranom bibliografijom, u kojoj svi oni koji se zainteresuju za ovog do sada kod nas skoro nepoznatog pisca, mogu pronaći preporuke za najbolja izdanja njegovih dela, kao i dela o njemu.  


Uz svaku priču, na pregradnoj strani, štampani su osnovni podaci o njoj: naslov originala, kada je završena, kada prvi put objavljena (u časopisu i u knjizi), a to je onda praćeno citatima: rečima o datoj priči od strane samog Smita, zatim reakcije na njih od strane Smitovog dopisnika, Lavkrafta, i najzad, komentari kasnijih poštovalaca (Rej Bredberi, Remzi Kembel itd).  

Knjiga Ejbonova sadrži 470 strana, tvrdog je poveza, šivena, štampana u crnom i zlatnom tonu, sa obiljem atraktivnih ilustracija i blago redizajniranim fotografijama zlokobnih kipova koje je rezbario lično Klark Ešton Smit. Dizajn izdanja uradio je Ivica Stevanović u saradnji sa Davidom Tankosićem.

Više informacija o izdanju možete pronaći na blogu Dejana Ognjanovića: Cult of Ghoul.

SADRŽAJ
Demonu-zaštitniku (prevod Strahinja Mlađenović)
Istorija i hronoliogija Knjige Ejbonove (prevod Strahinja Mlađenović)

PRADREVNOST
Ubo-Satla (prevod Maja Marković)
Grozote Jonda (prevod Strahinja Mlađenović)

HIPERBOREJA
Povest Satempre Zirosa (prevod Strahinja Mlađenović)
Dolazak belog crva (prevod Nataša Kampmark)
Zver Avroanja (prevod Strahinja Mlađenović)
Žablja Mati (prevod Strahinja Mlađenović)
Kolos Ilurnja (prevod Strahinja Mlađenović)

SAVREMENI UŽASI
Bezimeni potomak (prevod Maja Marković)
Seme iz grobnice (prevod Maja Marković)
Onaj Koji Hodi Prašinom (prevod Strahinja Mlađenović)
Sledbenik zla (prevod Maja Marković)
Genius Loci (prevod Strahinja Mlađenović)
Grad pesmonosnog plamena (prevod Nataša Kampmark)

KOSMIČKA STRAVA
Lagumi Jo-Vombisa (prevod Nataša Kampmark)
Stanovnik bezdana (prevod Strahinja Mlađenović)
Večiti svet (prevod Strahinja Mlađenović)

ZIKARF
Opsenarov lavirint (prevod Nataša Kampmark)

ZOTIK
Mračni idol (prevod Strahinja Mlađenović)
Tkač u kripti (prevod Strahinja Mlađenović)
Bog mrtvačnice (prevod Strahinja Mlađenović)

POGOVOR
Klark Ešton Smit: Gospodar snova
Biografija
Anotirana biografija
Izrazi zahvalnosti
O priređivaču




 

Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio