четвртак, 7. октобар 2021.

ZAGOR MU UZOR: Stripovi strast Dejana Trajkovića

 


VRANjANAC Dejan Trajković, zaposlen u Centru za pružanje lokalnih usluga socijalne zaštite, jedan je od najvećih kolekcionara stripova u Srbiji.

U njegovoj kolekciji je oko 2.000 primeraka, a izdanja koja se smatraju beletristikom u ovoj oblasti, posebna su Dejanova ljubav.

- Sakupljam sve, od "Zlatne serije", "Lunov Magnus stripa, "Veselog četvrtka", kao i neka izdanja iz zemalja, bivših republika SFRJ. Imam i jedan primerak italijanskog stripa o Teksu Vileru. Omiljeni strip-junak mi je Zagor, koji je simbol borbe za pravdu. "Obični" čovek koji iz svih nedaća izlazi uspravan i ponosan - priča nam Dejan o stripovima.

Njihovom čitanju se, kako kaže, sa mnogo pažnje posvećuje gotovo svakodnevno, jer su za njega oni omiljena mesta u kojima je stalo vreme.

- Sakupljanje stripova se nekako podrazumeva, jer ako imaš jedan, onda moraš da ih imaš sve. Debeli, tanki, mali, veliki, nedeljni ili mesečni, nije mi bilo važno - priča Dejan.

Kaže da je ulazak u "svet junaka na papiru" najčešće bio preko starijih drugara iz komšiluka. "Sveti gral" su bili "Zlatna serija" i "Lunov Magnus strip". Prvi brojevi su izašli 1968, 15 godina pre nego što se rodio, a počeo je da ih kupuje u osnovnoj školi, pare za užinu, sladoled i olovke odlazile su za stripove. Vremenom je počeo da pravi ličnu kolekciju, a sada tu ljubav prenosi najmlađima.

- Stripovi nedostaju današnjoj deci. Za mlađe, oni su asocijacija na neka prošla vremena, dok su te ilustrovane knjižice za tadašnje mlađe generacije bile ulazak u imaginarni svet devete umetnosti i bili su jedna od glavnih zanimacija u vreme kada televizija i nije bila toliko popularna - kaže nam.

Veruje da su popularnost interneta i televizije presudno uticali da strip junaci poput Zagora, Teks Vilera..., budu u drugom planu među sve malobrojnijim čitaocima. Oni koji danas imaju 40 i više godina s radošću pričaju o iskustvima kada je strip bio popularan.

NE MARI ZA KVALITET PAPIRA

LjUBITELjI stripova su mi posebno draga "banda". Važno mi je da strip imam makar i loše očuvan, a ako nabavim bolji, zamenim ga. Mada ne trudim se nešto posebno da ih nabavim. Neka imam i takav loš, a jednom će se naći i bolji - kaže Dejan i pokazuje nam neke od najstarijih primeraka koji zauzimaju posebno mesto u njegovoj kolekciji, a to su naravno stripovi o Zagoru.

Autor: J.Stojković


Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio