уторак, 5. октобар 2021.

Nova festival 2021


NOVA FESTIVAL 2021
5.-15.10.2021.
Galerija Milorada Bate Mihailovića,
ul. Žarka Zrenjanina 1, Pančevo

Dragi ljubitelji Devete umetnosti, sa radošću vas pozivamo na otvaranje NOVA FESTIVALA 2021 u Pančevu.

Nova festival 2021 biće otvoren u utorak, 5.10.2021. u 19h, u galeriji Milorada Bate Mihailovića u ul. Žarka Zrenjanina u Pančevu.

FACEBOOK EVENT:
www.facebook.com/events/4292963270793560

Kao i svake godine, pripremljen je dinamičan izložbeni program u više segmenata, a sve je propraćeno bogato opremljenim dvojezičnim katalogom na srpskom i francuskom jeziku.

Nova Festival ove godine prvi put uvodi rad strip autora i autorki sa mentorom na zadatu temu, čiji će rezultat biti predstavljen u programskog celini Comix Together, posvećenoj stvaralaštvu Josefa Bojsa. Ovaj program realizovan je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Mentor programa Comix Together je istoričar umetnosti Stevan Vuković, a na radionici su učestvovali strip autori iz Srbije Danilo Milošev Wostok i Zlata Vojnić Kortmiš, Dragana Kuprešanin, Iva Atoski, Marija Đeranović, Milan Simić i Vladimir Palibrk, odabrani po pozivu Saše Rakezića strip autora, Jane Adamović, strip autorke, i Monike Husar, direktorke Nova Festivala.

Još jedan od segmenata Nova festivala ove godine je posvećen Josefu Bojsu. Slogan “Moć umetnosti/Art Power!”, po kome je nazvana ova izložba, nastao je izborom ključnih reči iz jednog od najpoznatijih citata Jozefa Bojsa: „Mislim da umetnost jedina ima poličitku moć, jedina ima revolucionarnu moć, jedina ima moć da oslobodi čovečanstvo od svih represija.“ Ovim izložbenim segmentom, kao i mentorskim programom “Comix Together”, Nova Festival se pridružuje desetinama kulturnih institucija i ustanova iz Evrope koje obelažavaju stogodišnjicu od rođenja Jozefa Bosa, reaktuelizujući, preispitujući i podsećajući na neke od Bojsovih fascinantnih ideja, kroz strip.

U okviru ovog segmenta svoje radove predstaviće čak 26 strip autora iz Srbije, regiona, i Evrope: Aleksa Gajić, Bojan Mitrović, Bojan Zavišin, Darko Dacović, Darko Grkinić, Darko Macan, Filip Karan, Frances Lewtas, Igor Kordej, Ilija Jakovljević, Ivan Marušić, Ivana Armanini, Larisa Ackov, Lea Embeli, Lea Kralj Jager, Marina Veselinović, Mihaela Erceg, Milan Pavlović, Radovan Vukasović, Saša Stojanović, Sonja Gašperov, Srđa Dragović, Thierry Guitard, Uroš Maksimović, Valentina Briški, Vladan Nikolić. 

Putujuća edukativna izložba “Svet u oblacima”, nastala na inicijativu Francuskog instituta Srbije, ima za cilj da kroz mini-istoriju jugoslovenskog stripa prikaže dodirne tačke i uticaj francusko-belgijske škole stripa na ovdašnju scenu. Iz pera scenariste Pavla Zelića, glavnog urednika, i strip-autora Jane Adamović i Aleksandra Zografa, izašli su tekstovi koji uz obilnu vizuelnu građu vode posetioca kroz četiri celine izložbe: Početak svih doba, Zlatno doba, Doba heroja i Savremeno doba. Svaki od segmenata izložbe na duhovit način, prilagođen i deci i odraslima, prikazuje trendove i međusobni uticaj francuskog i srpskog stripa kroz vreme. Raskošni dizajn izložbe, za koji je bila zadužena strip-autorka Žoana Markade-Mo, menja se u skladu sa epohom koju elementi izložbe predstavljaju.
Jedan od izložbenih segmenata Nova festivala predstavljaće radove Kler Bro i Ilije Jakovljevića, ovogodišnjih izabranih autora u programu Ukrštenih strip rezidencija između Francuske i Srbije. U ovoj postavci biće izloženi radovi oba autora, iz njihovog stvaralačkog opusa nastalog pre rezidencijalnog boravka u Angulemu i Pančevu. Takođe će biti predstavljeni njihovi projekti na kojima su radili ili će raditi tokom umetničkih rezidencija: „Big Rock Energy” Ilije Jakovljevića i “La Chiâle“ (“Cmizdrenje”) Kler Bro.
Pored ovog, jedan izložbeni segment posvećen je delima užeg kruga kandidata i kandidatkinja sa konkursa za drugi program Ukrštenih rezidencija u oblasti stripa između Francuske i Srbije, čime se pruža interesantan uvid u rezidancijalni program, i odaje počast ovim izuzetnim umetnicima.

Nova festival organizuje Agencija KomunikArt, uz podršku Francuskog instituta, Ministarstva kulture i informisanja, Grada Pančeva, i u partnerstvu sa Kulturnim centrom Pančeva.

Tekst i fotografija preuzeti sa sajta https://www.stripvesti.com/


 

Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio