петак, 8. октобар 2021.

MALI NEMO PONOVO SANJA: Kultnom stripu udahnut novi život

 


Zahvaljujući izdavačkom poduhvatu “Najkule”, čedo legendardnog Vinzora Makeja oživljeno u izvođenju briljantnog Franka Pea, sada se nalazi i na dohvat ruke čitaocima u Srbiji. Konačno možemo, zajedno sa malenim junakom u pidžami, opet u Zemlju snova...

Građani Srbije, daje se na znanje - Mali nemo se vratio! Na javi, ali i u snovima, što mu i te kako ide uz ličnos’. O, da... Legendarni junačić oživeo je, pre svega zahvaljujući ambiciji i poslovnoj tvrdoglavosti Franka Pea, jednog od najcenjenih strip umetnika današnjice. A čitalačkoj publici u našoj zemlji omogućila je uživanje mlada izdavačka kuća “Najkula”.

E, sad, sigurno postoji veliki broj ljudi koji nisu upoznati sa Malim Nemom. U moru strip junaka, na sve ozbiljnijoj i vasrksloj strip sceni u Srbiji, poput Zagora, Dilana Doga, Betmena, družine iz Alan Forda, Asteriksa, Bluberija, raznoraznih karaktera iz mangi, Mali Nemo negde je na kraju liste, maltene u Nedođiji. Svakako nezasluženo. Ali, i za to postoje razlozi. Na primer, niko se njime ozbiljnije nije pozabavio gotovo 100 godina. Da, dobro ste pročitali. A junak ove priče je još stariji, iako mali i nikad odrastao.


Da li je dovoljno reći da će se za neki dan navršiti čak 116 godina rađanja Malog Nema? Dakle, 15. oktobra 1905. godine, čitaoci “Njujork Heralda” upoznali su se sa dečačićem iz crtanog filma koji se zvao Mali Nemo. Svakog vikenda, kao deo nedeljnog dodatka, Mali Nemo bi u snovima putovao u Zemlju snova (Slumberland), svet čuda i mašte. Tamo je bio gost Morfeusa, kralja Zemlje snova, kako bi bio drug za igru svojoj ćerki, Princezi.

Ove nedeljne epizodne priče u stilu “art nouveau” uvek bi zatekle Nema kako završava svoje noćne posete Zemlji snova ili padanjem iz kreveta ili buđenjem na poziv jednog od roditelja - da ustane i spremi se za nedeljnu školu. Strip je nazvan “Mali Nemo u Zemlji snova”, a “Herald” ga je objavljivao do 1911. godine, kada je njegov tvorac, vrhunski majstor strip umetnosti, Vinzor Makej, prihvatio izdašnu ponudu novinskog magnata Vilijama Rendolfa Hersta i prešao u “Njujork Ameriken”. Nastavio je da pripoveda priče Malog Nema pod novim naslovom - “U zemlji čudesnih snova” - sve do 1914. Makej će oživeti “Malog Nema u Zemlji snova” 1924. godine tamo gde je priča i počela, u “Heraldu”. To putovanje trajalo je do 1927, kada je crta podvučena.

Danas su remek dela Vinzora Makeja, stripovi o Malom Nemu, širom planete poznati kao neki od najranijih primera ozbiljnog eksperimentisanja u formi stripa, a hvaljena zbog izuzetnog crteža, boje, stila šrafiranja, arhitektonskih detalja... Nema sumnje na Vinzora su debelo uticale nepresušne priče književnih vizionara Žila Verna i Herberta Džordža Velsa, kao i bajkovite postavke scena pionira filmske avanture - Žorža Melijesa (Put na Mesec). Ako je ikada postojalo nešto približno psihodeličnoj umetnosti ili maštarenjima nadrealne i podsvesne stvarnosti, onda je svakako Makej, producent crtanih filmova i vizuelni pionir, bio taj koji je to obezbedio. Još od 1905. godine. Makejevo vrhunsko delo inspirisalo je mnoge poznate strip autore, poput Roberta Kramba (Mačak Fric) i Arta Špigelmana (Maus)... A u novije vreme uticao je na Franka Pea, predstavnika slave francusko - belgijske škole stripa.


Franku, čije delo “Mali Nemo” je u Srbiji objavila “Najkula”, bilo je zanimljivo da se u datom trenutku približi Vinzoru Makeju i oda mu počast tako što će na svoj način obraditi avanture Malog Nema. Kao da je želeo da testira maštu u njenoj vrhunskoj čistoti. Nacrtao je petsto četrdeset osam tabli – jednu manje od majstora, zbog toga što je majstor nedostižan. U Nemovom svetu osećaj slobode obnavlja se unedogled. Odjednom, iz perspektive nemirnog dečačića, sve je postalo moguće. I sve je postalo lako, pošto logika snova nije ista kao ona koju upotrebljavamo za scenarije - ne postoji opterećenost razumnim vezama između situacija i zaključaka kao što je to slučaj u „običnim“ pričama.

Izazov koji je Frank Pe uspešno savladao bio je taj da se protagonista malo izglanca. Pružiti Nemu veću izražajnost, približiti ga čitaocu i učiniti ga dirljivijim. Pe je želeo da isproba nekoliko tematika iz savremenog sveta kako bi ga nama približio - cigareta, virtuelne slike, neodinosaurusi...

I, ovo izuzetno delo je pred vama. Mali Nemo, koji je pod rukom Pea doživeo svojevrsnu metamorfozu i evoluirao, približen je, dakle, publici 21. veka. Uostalom, svakom ozbiljnijem strip junaku to je bilo suđeno, kako bi pratio trendove i izašao iz kolotečine. Setimo se da je i Betmen počeo da postaje ozbiljan smarački šišmiš, dok ga nije pod svoje uzeo Frenk Miler i “Mračnim vitezom” načinio čudesnu promenu. To je neminovno moralo da se dogodi i Malom Nemu.

Nadamo se da će Frank nastaviti da tera dečaka bujne mašte da iznova kreira najfascinantnije likove i događaje. I nas, da zajedno sa njim sanjamo. Jer, kako je to lepo rekao Viktor Igor - snovi stvaraju budućnost...

Autor: Veljko Ivanović





Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio