недеља, 16. децембар 2018.

U Trsteniku prva najava Strahorove zbirke priča o vampirima




U nedelju 16. decembra 2018. od 18 časova, u holu Doma kulture Trstenik biće održana promocija zbirke priča o vampirima koju će uskoro objaviti izdavačka kuća Strahor.

Promociju organizuje Udruženje „Stara škola Medveđa“ u sklopu projekta „Književna kolonija Arnaut Pavle-2018“.

O budućoj knjizi govoriće Aleksandar Tešić, ispred izdavačke kuće Strahor, Mladen Milosavljević, urednik zbirke, kao i autori zastupljenih priča: Goran Skrobonja,  Dragan Jovićević, Nemanja Jovanov i Andrija Jonić. Kao domaćin promocije i vrstan proučvalac mita o vampirima, učešće će uzeti i predsednik Udruženja „Stara škola Medveđa“, Ivan Nešić.

Razlog zašto se baš u Trsteniku održava prvo predstavljanje zbirke leži u činjenici da je u obližnjem mestu Medveđi početkom 18. veka zabeležen jedan od najznačajnijih slučajeva vampirizma u Srbiji, koji je odjeknuo širom Evrope. Austrijske vlasti zabeležile su dva medicinska izveštaja koji predstavljaju prva zvanična dokumenta o susretu zapadnoevropskih doktora sa vampirizmom.

Uticaj tih dokumenata na onovremenu Evropu bio je ogroman. Zahvaljujući ovom slučaju, reč vampir brzo se proširila evropskim jezicima a pokrenula se i naučna debata o tzv. srpskim vampirima, zbog čega je zasedalo i Berlinsko naučno društvo.

Udruženje „Stara škola Medveđa“ aktivno radi na očuvanju kulturne baštine trsteničkog kraja, istorije, folklora, mitologije, predanja, pri čemu se naročita pažnja daje promociji mita o vampirima. Njihov projekat „Književnu koloniju Arnaut Pavle-2018“ podržala je Opština Trstenik.





Tekst i fotografije preuzete sa sajta art-anime.com

Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio