субота, 29. децембар 2018.

Nestor Burma #1




JUNAK
Nestor Burma
IZDAVAČ
Bookglobe
BROJ
1
SCENARIO
Jacques Tardi
Léo Malet
CRTEŽ
Jacques Tardi
NASLOVNICA
Jacques Tardi
BROJ STRANICA
272


Nestor Burma, privatni detektiv i vlasnik pariške detektivske agencije Fiat Lux, francuski je odgovor na literarne hard boiled privatna njuškala poput Raymond Chandlerova Philipa Marlowa, Dashiell Hammettova Sama Spadea ili Ross Macdonaldova Lewa Archera. Protagonist tridesetak romana Léoa Maleta kultni je fikcijski lik kriminalističke literature, za razliku od Simenonovog Magrieta, na žalost relativno nepoznat van granica Francuske. Ovaj nekonvencionalni drot, negdašnji anarhist i ljevičar, uronjen u noirovsku atmosferu s lakoćom se snalazi u opasnom polusvijetu ratnog i poratnog Pariza rješavajući zločine iza kojih se kriju moralno kompleksni motivi i tragične ljudske sudbine.




Omnibus sadrži:

Magla na mostu Tolbiac
U Parizu pedesetih godina 20. stoljeća prošlost će zaskočiti privatnog detektiva Nestora Burmu u vidu pisma od ubijenog Abela Benoîta, druga iz mladosti i vremena kada su obojica bili anarhisti i odmetnici. Nestor se prilagodio društvenim pravilima, no njegov prijatelj je nastavio po starom, egzistirajući na rubu zakona i socijalnih konvencija sve do zagonetne i misteriozne nasilne smrti. Detektiv odlučuje doznati što se dogodilo njegovom starom i zaboravljenom drugu otvarajući time vrata u prošlost i prizivajući mnoge opasnosti.

Kolodvorska ulica 120
Jesen 1940. godine. Nestor Burma više nije privatni detektiv i direktor vodeće francuske detektivske agencije Fiat Lux nego tek anonimni KGF, ratni zarobljenik, jedan od brojnih koji, nakon ponižavajućeg sloma francuske vojske pred nacističkim blitzgriegom, čekaju repatrijaciju u domovinu. Iza bodljikave žice koncentracijskog logora svjedočit će zagonetnim posljednjim riječima anonimnog zarobljenika koji je izgubio pamćenje: “Kolodvorska ulica 120…”

Tijekom povratka u Francusku, u Lyonu, će ponovo čuti zagonetnu adresu kada ju uzvikne njegov bivši suradnik prije nego li ga netko ubije na prepunom peronu željezničke postaje. U poraženoj, okupiranoj i demoraliziranoj zemlji, tvrdoglavo radoznali Burma, nemoćan mijenjati velike stvari, odlučuje se na mali, osobni i simbolični čin otpora – riješit će zagonetku Kolodvorske ulice 120 i tako osvjetlati obraz najboljeg pariškog privatnog detektiva.



Scenarij: Léo Malet
Crtež: Jacques Tardi

A4, 272 stranice, cb, HC
Cijena: 250kn

Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio