уторак, 18. децембар 2018.

”Polje tame” – poslednji deo sage ”Smrtonosne mašine”




Polje tame, poslednja knjiga iz tetralogije „Smrtonosne mašine“ Filipa Riva, stigla je u domaće knjižare u isto vreme kada se na biskopskim repertoarima pojavio filmski spektakl Pitera Džeksona inspirisan naslovnim delom ovog knjiškog serijala.

Na ideju o nemilosrdnoj borbi pokretnih gradova koji se međusobno proždiru, Filip Riv je došao slušajući komentare o društvenim prilikama, u kojima se isticalo da veliki gradovi naprosto gutaju okolna manja mesta. Primenivši ove reči doslovno u svom konceptu, stvorio je neverovatnu, dinamičnu višegeneracijsku sagu smeštenu u postapokaliptičnom svetu daleke budućnosti. Ono što naročito krasi Rivova dela jeste kompleksnost likova, veoma slična onoj kakvu smo viđali u delima Čarlsa Dikensa. A višeslojna radnja primamljiva je kako mladima – kojima je serijal prvenstveno namenjen – tako i starijim čitaocima.

Završni deo tetralogije, roman Polje tame, donosi priču koja se odvija mnogo godina nakon što je uništen London, nekada glavni grabljivac među velikim pokretnim gradovima. On se sada pretvorio u radioaktivnu ruinu. Ali neustrašivi avijatičar Tom i njegova ćerka Ren otkrivaju da taj stari grad, koji je nekada jurio Evropom na ogromnim točkovima i proždirao manja mesta, skriva veličanstvenu tajnu koja bi mogla da okonča rat između Pogonske lige, koja želi da gradovi i dalje proždiru jedni druge tutnjeći unaokolo na točkovima, i Zelene oluje, koja želi da ponovo ozeleni svet. Ali dok oni izlažu život opasnosti zalazeći u duboku tamu krša i otpada nekadašnjeg Londona, vreme ubrzano ističe. Tomova žena Hester, sama i daleko od njih, za to vreme suočava se s neprijateljem koji je došao u posed oružja kojim bi mogao da zbriše čitav ljudski rod.

Za roman Polje tame Filip Riv je dobio Gardijanovu nagradu (2006) i nagradu Los Anđeles Tajmsa (2007) za književnost za mlade.





Tekst i fotografije preuzete sa sajta art-anima.com

Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio