недеља, 2. децембар 2018.

„Stripolis“, decenija razbijanja stereotipa o stripu

U Kulturnom centru „Baraka“ obeleženo je deset godina „Stripolisa“ - časopisa internacionalnog i domaćeg autorskog stripa koji izdaje Kulturni centar Zrenjanina, a uređuje akademski slikar Branko Đukić.





Stripolis je časopis koji je od trenutka osnivanja imao cilj da publici predstavi stripove posebne likovne poetike, i da na taj način promeni stereotipne sudove o tom mediju.

U protekloj deceniji postao je svojevrsna antologija savremene devete umetnosti u međunarodnim okvirima. Do sada je više od 100 autora iz celog sveta ustupilo svoje stripove uvažavajući posvećenost uredništva.

Svaki broj donosi koncizan intervju sa nekim od domaćih autora, koji su svaki na svoj način, zadužili naš strip. Osim toga, objavljuju su autorski tekstovi i eseji naših i stranih publicista koji se na analitički i teorijski bave stripom.

Jubilarni broj Stripolisa donosi razgovor sa legendom jugoslovenskog stripa i ilustracije Aleksandrom Heclom i originalne table njegovog vesterna Dugom stazom, dok je nagrađivana italijanska autorka Lorena Kanotiere predstavila, na čak 117 strana, grafički upečatljiv i poetičan strip Guske.


Autor: Marko Rajković
Tekst preuzet sa sajta rts.rs

Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio