недеља, 16. децембар 2018.

Izložba 70 godina Texa Willera




Od 2.10.2018 pa do kraja siječnja 2019. u Muzeju della Permanente u Milanu održava se velika izložba povodom 70 godina izlaženja Texa Willera. Na prestižnoj lokaciji u centru grada, o značaju izložbe govori i činjenica da se istovremeno održava i izložba jednog od najpoznatijih klasičnih talijanskih slikara Caravaggia. Na nekoliko stotina m2 izloženo je gotovo sve što ima ikakve veze sa Tex Willerom.

Na početku upoznajemo kreatore samog lika, pa tako imamo priliku vidjeti i pisaću mašinu na kojem je stari Bonelli kucao svoje scenarije, originalne scenarije, bilješke, skice itd... Predstavljen je Tex kao lik, njegova povijest, prijatelji i suparnici te filmovi/knjige/romani koji su inspirirali Bonellija kod stvaranja priča. Nabrojani su (kronološki ) i svi ostali scenaristi i svi crtači koji su ikada radili na Tex Willeru.  Mogu se vidjeti jako vrijedni i povijesni originali ,a na prvom mjestu Galepova 1. tabla Tex Willera, 1. naslovnica, legendarni dvoboj sa El Muertom, idr. Bogato su prezentirani i Letteri, Nicolo, Marcello, Ticci, Civitelli i naravno Villa sa svojom prvom naslovnicom redovne serije te prvom naslovnicom Tex kolor speciala. Posebno mjesto zauzimaju Texone izdanja, sa svim naslovnicama i autorima istih. Izdanja Texa na drugim jezicima zauzimaju cijelu manju dvoranu, a među njima su i hrvatska i srpska izdanja.

Izložba je popraćena multimedijalnim sadržajem, pa tako možete gledati razne video isječke sa intervjuima autora, razvojem samog društva u usporedbi sa razvojem stripa. Tu je i maketa prerije po kojoj jašu Tex i kompanija, a na tabletima se mogu pratiti razne animacije. Postoji opcija da kad ukucate vaš datum rođenja, na ekranu vidite koji broj Texa je u to vrijeme izašao u Italiji. Na kraju se čak i može slikati sa Texom i poslati si fotografiju na mail ;-)

Posebnu draž izložbi predstavljaju popratni, ne-stripovski  sadržaji pa je tako moguće vidjeti doslovno sve - knjige, bilježnice, maske, pidžame, figurice, albumi sa sličicama, jakne, košulje itd.

I to nije sve, za one najveće fanove, tu su i podaci o tome koliko puta je Tex spasio Carsona i obrnuto, koliko puta i gdje je Tex bio ranjen, te čak takvi detalji poput koliko puta je Tex ponudio pivom sugovornika. Povodom izložbe izašao je luksuzni katalog na 300-ak stranica koji obuhvaća sve bitno s izložbe.

Ako ste fan Noćnog Orla, radi se o izložbi koju nikako ne smijete propustiti. Imate još 2 mjeseca vremena!










Više fotografija možete videti na stranici: http://www.stripovi.com/magazin/izlozba-70-godina-texa-willera/381/

Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio