недеља, 30. децембар 2018.

Miomir Petrović o svom romanu „Black Light“

Svaki romanopisac, na neki način zavodi svoje čitaoce, pokušavajući da ih uvede na najsenzibilniji način u svet koji je konstruisao, kaže za RTS pisac Miomir Petrović. Roman „Black Light“ njegov je treći iskorak u žanr fantastike, distopijska vizija Beograda, regiona, Evrope uopšte.





U Petrovićevom romanu čita se o mogućoj budućnosti. Evropa je rasparčana na kantone, a Beograd podeljen na kvartove, iz kojih se ne izlazi.

Prisilno je stanište za emigrante svih rasa i vera. Rad i privređivanje ne postoje, a građani su ostavljeni na milost i nemilost sopstvenom snalaženju.

„'Black Light' je izraz iz fizike, odnosno iz optike, to je jedna vrsta ultraljubičastog svetla koje može da proizvede fotosintezu, odnosno čak i život u uslovima potpunog kosmičkog mraka, odnosno u uslovima koji ne trpe nekakvu vrstu egzistencije. Istovremeno, naslov je i metafora, to i jeste crna svetlost naše sadašnjosti ili budućnosti", navodi pisac Miomir Petrović.

Kroz umetnost, dok traje stvaranje, čovek uspeva da se oslobađa realnoga, tvrdi pisac.

„U tom smislu kada počnete da se poigravate sa tim demonima koji vas privatno, građanski, lično razjedaju, vi i imate kao jedan stvaralac efekat raščinjavanja i odlaženja u nešto bolje, nešto smislenije, mislim ili se nadam da se isto dešava i čitaocu, ne samo čitaocu romana 'Black Light', nego i meni kao čitaocu drugih romana...“, dodaje Petrović.

Objašnjava da je to trenutak ritualnog posvećenja gde uspevamo na sekund da objasnimo sebi smisao u inače besmislenom životu, kakvim ga osećamo u svojoj realnoj egzistenciji.

'Black Light' pripoveda o poraženim herojima koji pokušavaju ponovo da budu heroji, o nepokoravanju i nepristajanju na nedostojanstvo. O svetu i društvu u kakvom mi možda već sada živimo“, kaže Miomir Petrović.

Izvor: Art-Anima.com
Tekst i fotografija preuzeti sa sajta laguna.rs

Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio