уторак, 4. децембар 2018.

Objavljena Tolkinova ”Pisma od Deda Mraza”




Ukoliko još uvek nemate ideju šta da poklonite najdražima za Novu godinu, možda će vam od pomoći biti vest da je Publik Praktikum upravo objavio knjigu Dž.R.R. Tolkina Pisma od Deda Mraza.

Reč je o kolekciji kratkih priča u formi pisama, koje je slavni pisac epske fantastike pisao i ilustrovao u periodu od 1920. do 1942. godine. Knjiga je prvi put štampana 1976. godine na treću godišnjicu Tolkinove smrti, a do sada nikada nije prevođena niti objavljivana na srpskom jeziku.

Romani Gospodar Prstenova i Hobit doneli su Tolkinu svetsku slavu. Međutim, Tolkin je bio pripovedač i drugačijih, podjednako maštovitih priča. Neke od njih nastale su s namerom da obraduje i zabavi svoju decu. Njima bi svakog decembra stizala koverta s poštanskom markom Severnog pola, a u njoj pismo ispisano neobičnim drhtavim rukopisom, uz poneki crtež ili sliku.

Bila su to pisma od Deda Mraza, u kojima je on Tolkinovoj deci pričao o čudesnim, smešnim i uzbudljivim dešavanjima na Severnom polu: o tome kako su se njegovi irvasi razbežali i razbacali poklone na sve strane, ili kako je Beli Medved – Deda Mrazov glavni pomoćnik i uzročnik mnogih nevolja – propao kroz krov kuće i slomio nogu…

Knjigu Pisma od Deda Mraza krase neodoljiva tolkinovska maštovitost, inventivnost i humor, a namenjena je ne samo najmlađim čitaocima, već i odraslim ljubiteljima Tolkinovog dela.





Tekst i fotografije preuzete sa sajta art-anima.com
http://www.art-anima.com/vesti/pisma-od-deda-mraza-tolkin

Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio