понедељак, 17. децембар 2018.

“Do pakla i nazad” u Opštinskoj biblioteci Varvarin




Otvaranje izložbe i promocija stripa godine “Do pakla i nazad”, u čast srpskim junacima iz Velikog rata, održaće se u ponedelјak, 17. decembra, sa početkom od 18:00 sati u Maloj sali Opštinske biblioteke Varvarin.

U pitanju je omaž započetom i nikad završenom strip projektu Nikole Mitrovića Kokana (1933-1997) posvećenom epopeji srpske vojske u Prvom svetskom ratu (“Do pakla i nazad”). Album kroz niz kratkih priča koje prate istu grupu likova pokriva Veliki rat od njegovih prologa do epiloga.

Pričama su pokriveni Sarajevski atentat, ulazak Austroguarske vojske u Srbiju, bitke na Ceru, Mačkovom Kamenu i Kolubari, odbrana Beograda, povlačenje preko Prokletija, Plava grobnica na Krfu, proboj Solunskog fronta i povratak u Srbiju.

Na promociji i otvaranju izložbe govoriće scenarista i priređivač stripa Marko Stojanović i urednik izdanja Miloš Petković.

Strip “Do pakla i nazad” objavlјen je u izdanju Centra za kulturu grada Zaječara i Udruženja lјubitelјa stripa i pisane reči “Nikola Mitrović Kokan”.

Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio