петак, 7. децембар 2018.

Do kraja nedelje ”Paklene naprave” Filipa Riva




Tokom jeseni su u izdanju Publik Praktikuma objavljena nova izdanja prve dve knjige nagrađivane tetralogije Filipa Riva „Smrtonosne mašine“. Preostale dve knjige, Paklene naprave i Polje tame, trebalo bi da se pred domaćim čitaocima uskoro nađu po prvi put na srpskom jeziku.

Tačnije, Paklene naprave bi trebalo da iz štampe izađu do kraja ove nedelje i isprate premijeru filmske adaptacije prvog romana, koja je zakazana za 06. decembar 2018. godine. Dok će poslednji deo sage o postapokaliptičnom svetu kojim vladaju predatorski nastrojeni pokretni gradovi, domaćim čitaocima biti ponuđen nedelju dana kasnije.

Roman Paklene naprave, kao treći biser u niski lirske fantazmagorije Filipa Riva, donosi priču smeštenu šesnaest godina nakon događaja opisanih u knjizi Grabljivčevo zlato i prikazuje ponositi ledeni grad Sidrište, koji više ne luta nepreglednim prostranstvima Rivovog metasveta. Sada je to statična naseobina čiji je živalj zaboravio iskušenja prošlosti. Stasavaju nove generacije, koje i ne pamte stradanja i patnju.



Tom i Hester Natsvordi u najvećoj su meri zaslužni za to što je njihova kćerka Ren odrasla u miru i relativnom blagostanju. Ali devojčica je došla u one osetljive godine kada dosada ume da uzme svoj danak. Ren žudi za avanturom, ne mareći za opasnost. Spetljaće se sa Izgubljenim dečacima, a njen nestanak nateraće Toma i Hester da se upuste u novu avanturu…

„Smrtonosne mašine“ serijal fantastičnih priča pisanih za tinejdžere, prijatan je i zanimljiv i starijim čitaocima, a knjiga Paklene naprave može da se čita nezavisno od prethodnih knjiga.

Filip Riv (1962) je britanski pisac i ilustrator knjiga za decu. Producirao je i režirao nekoliko pozorišnih predstava. Najpoznatiji je po romanima iz tetralogije „Smrtonosne mašine“. Dobitnik je više nagrada za dečiju književnost i književnost za mlade, među kojima su Kernegijeva medalja i nagrada lista Gardijan. Za roman Smrtonosne mašine dobio je nagrade Nestle Smarties Book Prize i Whitbread Book Award.


Tekst i fotografije preuzete sa sajta art-anima.com

Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio