среда, 15. децембар 2021.

Veče fantastike u Beogradu 16. decembra


Igrom slučaja, u četvrtak 16. decembra u Beogradu će biti upriličeno pravo veče fantastike. Čak tri događaja biće održana u približno isto vreme, pa će se prestonički ljubitelji fantastike željni kvalitetnih dešavanja ove vrste, naći na pravim mukama.

U 18 časova u knjižari Delfi SKC biće održana promocija romana Uzvišenost Darka Tuševljakovića. O knjizi će, pored autora, govoriti književna kritičarka Nevena Bojičić i urednik izdanja Zoran Penevski.

Darko Tuševljaković se u novom romanu na briljantan način dotiče tema koje opsedaju današnjeg čoveka – prirode i kvaliteta komunikacije i odnosa među ljudima, kao i krhke granice između stvarnosti i fantazije. U ovom originalnom i potresnom romanu, koji zauzima posebno, visoko mesto u savremenoj srpskoj književnosti, lične drame prepliću se s onom globalnom, dok obični ljudi traže svoje mesto i ulogu u svetskim događajima koji nepovratno menjaju svakodnevicu. Sve je tako slično životu koji poznajemo, ali je i potpuno drugačije…

U 19 časova u Kući kralja Petra I, na Senjaku, biće upriličen razgovor sa Mladenom Jakovljevićem, povodom romana Izbledele duše. Razgovor će voditi Laura Barna.

Roman Izbledele duše (Akademska knjiga, 2019), fantastički je pristup prošlosti, sa izmeštanjem ovostranog u onostrano, upotrebom autentičnog jezika kojim pisac svesno staje u njegovu odbranu od bledila. Razgovor sa autorom dotaći će se dubine i izvornosti lokalnog govora, izražaja i jezika, kao i njegovoj održivosti i opstajanju, te ponuditi odgovore na pitanja kao što su: može li tradicija biti smetnja modernosti; koliko fantastika uspeva da pomiri tradicionalno i moderno; kakva je sudbina fantastike u okolnostima kada nismo sigurni da li živimo fantastiku ili ona živi nas…

Takođe, u 19 časova, u Klubu Doma omladine Beograda biće održana tribina „TRI DINE: Kultni klasik Frenka Heberta u filmskim vizijama Hodorovskog, Linča i Vilneva“ na kojoj će novinar i pisac Jovan Ristić i scenarista i reditelj Mihajlo Vitezović, uz moderaciju Anđelke Đukić, govoriti o rediteljskim vizijama romana Dina Frenka Herberta trojice vrhunskih filmskih stvaralaca.

Prva je psihodelična verzija reditelja Alehandra Hodorovskog koja je trebalo da traje 12 sati, uz muziku Pink Flojda i glumačke izvedbe Mika Džegera i Salvadora Dalija. Sledi dosad najpoznatija ekranizacija romana, od Dejvida Linča, uprkos brojnim problemima zbog kojih se i sam autor odrekao svog dela. Konačno, tu je blokbaster Denija Vilneva koji je na juriš zauzeo bioskopske sale i filmske kritike, kome je već odobren nastavak. Tribina će prikazati kako je Herbertov roman nekoliko puta presudno uticao na tok naučne fantastike na filmu.

Ovom nizu događaja, dodajemo i predavanje, koje, doduše, nije o delima književne fantastike, ali koje će održati najpoznatiji srpski pisac fantastike, Zoran Živković. On će od 18.30 na Kolarcu održati predavanje povodom kritičkog izdanja romana Zli dusi Fjodora M. Dostojevskog.

Ulaz na sva navedena dešavanja je slobodan.


 

Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio