недеља, 19. децембар 2021.

Novo izdanje romana ROBOTI I CARSTVO Isaka Asimova

 


Čarobna knjiga je objavila novo izdanje romana Roboti i Carstvo Isaka Asimova iz 1985. godine. Reč je o delu koje ima poseban značaj, jer povezuje tri Asimovljeva glavna ciklusa – o robotima, Carstvu i Zadužbini.

Roboti i Carstvo ujedno predstavlja četvrtu i poslednju knjigu iz ciklusa o robotima, a donosi radnju koja se odigrava mnogo godina nakon smrti detektiva Elije Bejlija. Bejli je tokom života postao svojevrsni narodni heroj zbog zasluga u istraživanju svemira i kolonizaciji udaljenih planeta. Njegov saradnik, robot Danil Olivav, pokušava da nastavi dobro delo svog pokojnog prijatelja. Uz pomoć robota sa telepatskim moćima Žiskara, Olivav se bori sa turbulentnim političkim pejzažom galaksije. Kada se drevni Bejlijev neprijatelj ponovo pojavi, preteći da uništi sve što su Zemljani stvorili, Olivav i Žiskar su primorani da ponovo razmotre ograničenja koja postavljaju Tri zakona robotike – naročito onaj prvi.

Osnovne postavke serijala o robotima (zakoni robotike) i zadužbinskih knjiga (psihoistorija i psihokontrola) u ovom romanu se međusobno prožimaju, dok kontrola društvene evolucije nepovratno izmiče iz ruku ljudi. Kao i uvek, Asimov na izvanredan način kombinuje misteriju, neizvesnost i naučnu fantastiku, ispisujući zabavnu priču, ali kojom istovremeno postavlja i važna pitanja u vezi sa sutrašnjicom čovečanstva.

Prevod romana Roboti i Carstvo uradili su Mia Kefer i Zoran Živković.

Isak Asimov rođen je 2. januara 1920. godine u Petrovičima u Smolenskoj oblasti, u Rusiji, kao Isak Judovič Ozimov. Emigrirao je s roditeljima u SAD kad mu je bilo tri godine. Porodica se nastanila u Bruklinu, u Njujorku, gde je i odrastao. Godine 1939. diplomirao je hemiju na Univerzitetu Kolumbija, a 1948. godine je i doktorirao.

Asimova smatraju jednim od najvećih pisaca naučne fantastike. Poznat je po serijalima o Zadužbini i robotima, koje je kasnije spojio u jedinstven ciklus, kao i po nizu izvanrednih samostalnih romana i priča. Bio je dugogodišnji član Mense. Asteroid 5020 Asimov, krater Asimov na planeti Mars i jedna osnovna škola u Bruklinu dobili su ime u njegovu čast. Bio je predsednik Američke humanističke asocijacije. Preminuo je 6. aprila 1992. godine u Njujorku.

Tekst i fotografija preuzeti sa sajta https://www.art-anima.com/roboti-i-carstvo-isak-asimov/


Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio