недеља, 5. децембар 2021.

U Prnjavoru održano strip veče

 


U Narodnoj biblioteci u Prnjavoru održano je strip veče na kojem su upriličene promocije edicije "Priče iz Slovenske šume", novih strip izdanja "Devete dimenzije" i berza stripa.

Predsjednik Udruženja strip autora i obožavalaca stripa Republike Srpske "Deveta dimenzija" Zoran Pejić precizirao je da su večeras promovisani radovi djece uzrasta od sedam do 14 godina koji su prošli ljetnju školu stripa u Prnjavoru, četiri mala strip albuma i svih 47 dosadašnjih izdanja "Devete dimenzije".

On je rekao da su u objavljenim izdanjima zastupljeni radovi strip autora iz Republike Srpske ili članova "Devete dimenzije" koji trenutno žive i rade u inostranstvu, a široj javnosti su predstavili i nekoliko stripova za koje su otkupili autorska prava za objavljivanje i štampu.

Pejić je od radova koji su zanimljivi strip kolekcionarima izdvojio strip album "Tetovirani oblaci" hercegovačkog autorskog tandema Јovan Bratić - Goran Lojpur, prvu mangu na srpskom jeziku koju je nacrtao Srđan Vranješ iz Banjaluke, kao i strip časopis "Parabelum".

- Svi vole i istorijske teme koje se vežu za stvarne ličnosti i događaje. Mi smo objavili takva dva strip album - "Aga" po istinitom događaju čija je tema borba etiopijskog nacionalnog heroja i srpskog oficira protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu, i "Sarajevski atentat" povodom 100 godina od početka Prvog svjetskog rata - rekao je Pejić za Srnu.

Pejić kaže da je strip izdavaštvo u Republici Srpskoj čemu svjedoči i časopis "Deveta dimenzija" sa 300 stranica, jedinstven na ovom prostoru, za koji se sa svojim radovima javi i do 400 autora.

- Interesovanje za stip je veće nego što se u javnosti misli, dosta se čita, a i internet puno pomaže jer se vijesti o novim izdanjima brzo šire, pa kolekcionari pravovemeno mogu doći do svog primjerka - pojašnjava on.

Član Udruženja "Deveta dimenzija" Zdravko Knežević u Prnjavoru je prije pet godina pokrenuo školu stripa. U avgustu ove godine održana je peta radionica na kojoj je učestvovalo 13 djece.

- Sve njihove radove smo objavili u časopisu za djecu "Parabelum junior", a večeras smo im podijelili diplome. Planova imamo i za narednu godinu, organizovaćemo nastavak škole stripa u Prnjavoru, Srpcu, Derventi, Bratuncu i Banjaluci kako bismo animirali mlade jer su oni naša budućnost - rekao je Knežević za Srnu.

V.d. direktora Narodne biblioteke u Prnjavoru Dušan Marić podsjetio je da su na postakljenom dijelu ove ustanove već 15 dana izloženi radovi sa Četvrtog salona stripa u Banjaluci, prije svega radovi djece.

- Posebno nam je drago da je polovina strip crteža djece iz Prnjavora što je pokazatelj da se s njima dobro radi. Strip je u proteklom periodu izgubio na popularnosti i zato smatramo da treba dati prostora i vremena talentovanim ljudima da pokažu šta znaju - rekao je Marić.

Tekst i fotografija preuzeti sa sajta https://lat.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=455577


Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio