петак, 10. децембар 2021.

PAD GONDOLINA u pretplati do 20. decembra


Publik Praktikum je raspisao pretplatu za Pad Gondolina – poslednju od tri Tolkinove velike priče o Starijim danima Srednje zemlje. Preostala dela iz triptiha – Deca Hurinova i Beren i Lutijena objavljena su na srpskom jeziku ranije tokom ove godine.

Kako je govorio Dž.R.R. Tolkin, Pad Gondolina predstavlja prvu pravu priču o Starijim danima Srednje zemlje. U njoj je opisan tajanstveni vilenjački grad Gondolin koji uništavaju mračne sile. Prvu verziju priče Tolkin je napisao još tokom I svetskog rata, dok se u bolnici oporavljao od povreda zadobijenih u bici na Somi. Kasnije je priču preradio, ali joj nikada nije dao konačan oblik.

U priči o padu Gondolina obrele su se dve najveće sile sveta. Morgot, kao iskonsko zlo, nije prisutan u priči ali upravlja silnim vojskama iz svoje tvrđave Angband. Potpuno suprotstavljen Morgotu jeste Ulmo, najmoćniji Valar posle Manvea. Sred ovog božanskog trvenja, smešten je grad Gondolin, predivan i skriven. Utvrdili su ga Vilovnjaci Noldori, koji su nekad obitavali u Valinoru, božanskom kraljevstvu, a potom, pobunivši se protiv njihovog vladara, pobegli u Srednju zemlju.

Turgona, gondolinskog kralja, najviše mrzi i najviše ga se boji Morgot, koji očajnički pokušava da otkrije taj vešto skriveni grad, dok Bogovi u Valinoru, na žustrim većima, odbijaju da se povinuju Ulmovim nakanama i zamislima…

Pad Gondolina je kao zasebno izdanje prvi put objavljen 2018. godine, zahvaljujući priređivačkom radu Kristofera Tolkina. Ilustracije su delo Alana Lija. Prevod na srpski jezik uradila je Vesna Stojković.

Tokom pretplatnog perioda, do 20. decembra, cena knjige biće 1.200 dinara. Nakon toga, redovna cena biće 1.600 dinara.


 

Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio