понедељак, 13. децембар 2021.

Preminula En Rajs autorka romana INTERVJU S VAMPIROM


Američka spisateljica En Rajs, autorka četrdesetak knjiga među kojima je i roman Intervju s vampirom, preminula je 11. decembra u 80. godini.

Njen sin, Kristofer Rajs, izjavio je u nedelju ujutro da je spisateljica preminula zbog komplikacija nastalih usled moždanog udara. „Tuga naše porodice je nemerljiva“, rekao je on. „Kao majka, podržavala me je bezuslovno – naučila me de prigrlim snove, odbijem konformizam i suočim se sa mračnim glasovima straha i sumnje u sebe. Kao spisateljica, naučila me je da prkosim granicama žanrova i predam se opsesivno strastima”.

Sa više od 150 miliona prodatih primeraka knjiga širom sveta, Rajsova važi za jednu od najčitanijih književnica u modernoj istoriji.

En Rajs je širokom čitalaštvu najpoznatija po svom debitantskom romanu Intervju s vampirom iz 1976. godine, po kome je 1994. snimljen film sa Tomom Kruzom, Bredom Pitom i Kirsten Danst u glavnim ulogama. Intervju s vampirom bio je prvi roman iz serijala Vampirske hronike, a usledilo je još 12 nastavaka.

Pored romana sa horor tematikom, En Rajs je pisala i erotsku fikciju pod pseudonimima En Rempling i EN Rouklor, a nakon što se 1998. godine vratila rimokatoličkoj veri, gotovo celu deceniju je posvetila pisanju knjiga isključivo religiozne tematike.

Povratak hororu načinila je 2012. godine romanom o vukodlacima The Wolf Gift.

2017. godine objavljuje horor roman sa istorijskom tematikom Ramses the Damned: The Passion of Cleopatra, koji je napisala sa svojim sinom Kristoferom Rajsom. Nastavak ove knjige, Ramses the Damned: The Reign of Osiris, biće objavljen 01. februara 2022. godine.

Svečana komemoracija slavnoj spisateljici biće održana naredne godine u Nju Orleansu, gradu u kome je En Rajs odrasla i kome se u svojim delima često vraćala.


 

Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio