уторак, 1. јун 2021.

Leskovačka škola stripa međunarodnom smotrom obeležila 26 godina postojanja

 


U organizaciji Škole stripa "Nikola Mitrović Kokan" na 8. konkursu za strip "Kaiš" koji je organizovan u sklopu 23. Balkanske smotre mladih strip autora, stiglo je preko 2.000 radova iz Srbije, Crne Gore i Severne Makedonije. Ovim konkursom leskovačka škola stripa obeležila je i 26 godina postojanja, s obziom na to da je sa radom počela 29. maja 1995. godine.

U tri konkurncije, po godištima do 10 godina, od 11 do 15 godina i od 16 do 19 godina, na konkurs su stigla 2.104 rada, pa je žiri (Marko Stojanović, Nikola Milićević i Miloš Cvetković) imao izuzetno težak zadatak, a odlučeno je da nagrada u konkurenciji do 10 godina bude dodeljena Ivi Cvetković iz Leskovca, nagradu u kategoriji od 11 do 15 godina osvojila je Mina Paunov iz Zrenjanina, dok je u najstarijoj grupi nagradu osvojio Bogdan Ristić iz Leskovca.

Zbog velikog broja radova uručene su i dve specijalne nagrade koje su pripale Anastasiji Vidanović iz Leskovca i Jeleni Pavlović iz Beograda.

Ovim konkursom smo obeležilli godišnjicu svoga rada, budući da je sve počelo 29. maja 1995. Do danas je kroz nju prošlo više od 1.500 dece, od kojih su danas mnogi svetski ilustratori, restauratori, arhitekte, akademski slikari i grafičari. Leskovačka Škola stripa ima preko 100 međunarodnih priznanja i nagrada, a od 1998. godine organizujemo najstariji festival na prostorima bivše SFRJ, Balkansku smotru mladih strip autora, koja je jedna od najmasovnijih manifestacija na svetu - kažu iz leskovačke Škole stripa.

Pored dece iz leskovačkih škola, na međunarodnoj smotri su učestvovali i učenici škola iz Beograda, Zrenjanina, Jagodine, Varvarina, Crne Gore i Severne Makedonije, a organizaciju su pomogli Sindikat obrazovanja Jablaničkog okruga i Učiteljsko društvo Leskovac, kao i većina osnovnih škola sa teritorije Leskovca.



Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio