четвртак, 24. јун 2021.

ČK PREDSTAVLJA - Betmen: Strašan vic

 


Format 21,5 x 33 cm
Povez Tvrd
Broj strana 112
Štampa Kolor
Serijal DC Gold SPECIJAL
Junak Betmen

PRELISTAJTE OVO IZDANJE:

Iz pera vrhunskog illustratora Brajana Bolanda, priča koja je ostavila veliki trag na čitavu mitologiju o Betmenu i predstavlja najupečatljiviju priču o Džokerovom poreklu.

„Čoveče, zar ovo nije kul?

Za sve učesnike mejnstrim stripske scene s kraja osamdesetih godina prošlog veka, pa i sve one koji su je gledali spolja, nosa pribijenog uz izlog – kao ja – uzastopni niz naslova ’Povratak Mračnog Viteza’, ’Nadzirači’, ’Betmen: Godina prva’, ’Betmen: Strašan vic’ ulio je toj sceni potpuno nov život. Ti likovi (osim onih iz ’Nadzirača’) bili su tu već decenijama i, mada su brojni talentovani scenaristi i crtači stvarali značajna dela u tom periodu, probudio se neverovatan osećaj novine u delima Frenka Milera i te šačice ludih Britanaca – Alana Mura, Brajana Bolanda, Džona Higinsa, Ričarda Starkingsa i Dejva Gibonsa – koji su videli silne mogućnosti u njima, u vrstama priča koje bi mogle da se pričaju i, nimalo slučajno, u načinu na koji bi priče mogle biti predstavljene.

’Betmen: Strašan vic’ jedna je od tih gorenavedenih priča koja nije prethodno postojala u drugom formatu, kao niz stripskih sveščica koje su naposletku sabrane u taj sveobuhvatni izraz – stripski roman.

’Strašan vic’ bila je tek priča na 46 strana, ali toliko zapanjujuće osmišljena i mnogo čistije i pažljivije odštampana da je ličila na neku potpuno drugu zverku, nije bila samo stvarno sjajan strip o Betmenu već i nešto drugačije. Tada to nisam kapirao, ali sad kapiram.

Eto šta neverovatno vešti autori umeju: da učine da nam staro izgleda kao novo. I uzbudljivo. Ne zaboravite uzbudljivo.

Kažu mi da ’Betmen: Strašan vic’ vuče poreklo još od nekog predloga za strip Betmen/Sudija Dred koji su Mur i Boland zakuvali. Kad je to propalo, Mur je pitao Bolanda šta bi drugo želeo da crta, na šta je Boland rekao: ’Džokera, moliću.’ Baš je lepo vaspitan. I tako se rodio večni klasik.“

TIM SEJL
Pasadena, Kalifornija, 2008.

„BETMEN: STRAŠAN VIC“ na Letećem je startu u okviru LETNJE STRIPOMANIJE ČAROBNE KNJIGE u striparnicama „Čarobna knjiga“ u Dečanskoj 5 u Beogradu i TC „Kalča“ u Nišu, striparnici „Alan Ford“ na Novom Beogradu, u Klubu čitalaca Čarobne knjige „Bulevar Books“ u Novom Sadu i na našem sajtu po ceni od 1.070 dinara, od petka, 25. juna, do subote, 3. jula 2021. Posle Letećeg starta, cena u našim klubovima čitalaca i na sajtu iznosiće 1.200 dinara, a u ostalim knjižarama 1.599 dinara.


Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio