субота, 19. јун 2021.

VII Festival fantastične književnosti Art-Anima (04-05. jul – Polet)

 


U nedelju i ponedeljak 04. i 05. jula 2021. godine u Klubu galeriji Polet (Cetinjska 15, Beograd) biće održan VII Festival fantastične književnosti „Art-Anima“.

Reč je o manifestaciji koja prepoznaje i promoviše fantastiku ne samo kao umetničko sredstvo i tekstualnu strategiju modernog književnog stvaralaštva, već i kao svojevrsnu mapu stvarnosti koja nas okružuje i onih u kojima bismo mogli da se nađemo.

Učešće na festivalu uzeće 20 govornika, među kojima su ugledni i nagrađivani pisci, urednici, izdavači, književni kritičari, kao i poznati kulturni i naučni radnici:

Goran Skrobonja, Vladislava Gordić Petković, Dejan Ognjanović, Ivan Nešić, Ljiljana Gavrilović, Ana Marija Grbić, Srđa Janković, Milan Ćirković, Mladen Jakovljević, Slobodan Bubnjević, Adrijan Sarajlija, Igor Stanojević, Ksenija Prodanović, Mladen Milosavljević, Sanja Savić Milosavljević, Jovana Dišić, Jelena Nidžović, Nebojša Petković, Marko Vasić i Dragoljub Igrošanac.

U fokusu ovogodišnje manifestacije naći će se stvaralaštvo domaćih pisaca, uz tribinu na kojoj će vrsni promoteri nauke Milan Ćirković, Srđa Janković i Slobodan Bubnjević govoriti o preplitanju nauke i fantastike u delima Ursule K. LeGvin i Artura Klarka.

Festival u nedelju u 18 časova otvara premijerna promocija romana Prokletije najznačajnijeg domaćeg proučavaoca horora u književnosti i na filmu, Dejana Ognjanovića. O romanu, čija je radnja smeštena na prostoru Prokletija u ratnim devedesetim, pored autora, govoriće spisateljica Ana Marija Grbić i reditelj Igor Stanojević.

Od 19.30 iste večeri biće održana promocija trećeg romana Mladena Jakovljevića, Kad se vratim, objavljenog u izdanju Akademske knjige iz Novog Sada. Roman tematizuje teret prošlosti, preobraženje stvarnosti, razgradnju identiteta i granična područja između života i smrti. O knjizi će govoriti Mladen Jakovljević i teoretičarka i književna kritičarka Vladislava Gordić Petković.

Kraj prve večeri festivala pripašće promociji novog broja časopisa Književna fantastika, koji donosi pregršt tekstova kako prozaističkog, tako i teorijsko-esejističkog i kritičkog tipa o tekućoj produkciji fantastične književnosti u domaćim i svetskim okvirima.

Drugi dan festivala otvoriće predstavljanje mlade izdavačke kuće „Bedem“ čiji izdavački program u bitnoj meri čine dela folklorne fantastike etnologa Mladena Milosavljevića.

Nakon tribine „Nauka i fantastika u delima Ursule K. LeGvin i Artura Klarka“, koja je na programu u 19.15h, od 20.30 sledi poslastica za sve ljubitelje domaće fantastike – predstavljanje duologije „Firentinski dublet“ dvojice velikih srpskih majstora fantastike Gorana Skrobonje i Ivana Nešića. Ovo obimno delo pisano „u četiri ruke“ mešavina je horora i trilera sa primesama tajne istorije, vampirima, Džekom Trbosekom, viktorijanskim Londonom i – Milovanom Glišićem.

Festival organizuju sajt za promociju fantastične književnosti Art-Anima.com i beogradska izdavačka kuća „Kontrast“. Ulaz je slobodan.

Satnica i dodatne informacije o Festivalu nalaze se na adresi: art-anima.com/festival

Tekst i fotografija preuzeti sa sajta art-anima.com

Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio