среда, 9. јун 2021.

Hercegnovski strip festival na smotri posvećenoj Zagoru


Dok uveliko teku pripreme za 15. Hercegnovski strip festival (HSF) koji će se na više lokacija u Herceg Novom održati od 03. do 08. septembra, ekipa HSF-a nastavlja sa promocijom Herceg Novog kao regionalnog i evropskog centra stripa i na drugim destinacijama i u različitim medijima.

Na poznatom italijanskom festivalu „Randevu prijatelja Zagora“ koji će se zbog epidemioloških mjera u Italiji ove godine održati u on-line formatu, učestvovaće i Jovan Subotić predstavnik HSF-a.

„Randevu“ je prestižna smotra pisaca, crtača, urednika, izdavača i ljubitelja ovog strip junaka koja se svake godine dešava na Sardiniji u organizaciji Kulturne Asocijacije „Zagorovi prijatelji“. Specifična je i poznata po tome što se dešava na lokaciji koja podsjeća na darkvudsku šumu u kojoj je u potpunosti rekonstruirana koliba „Duha sa sekirom“ i ostala scenografija. Kako to ove godine neće biti moguće, organizatori su odlučili da u online formatu italijanskoj publici pripreme atraktivna gostovanja najznačajnijih autora Zagora, te najvažnijih regionalnih aktera povezanih sa ovim strip junakom.

Tako će 15. juna, prvog dana navedene manifestacije, na Fejsbuk Lajv platformi, u terminu od 20:30h, ljubitelji Zagora moći da isprate panel diskusiju na kojoj će učestvovati Bane Kerac, jedini crtač redovne serije Zagora koji dolazi sa Balkana, Dušan Mladenović, urednik izdavačke kuće Veseli Četvrtak, te organizatori dva najprestižnija festivala stripa, Darijo Antunović iz makarskog MAFEST-a i Jovan Subotić iz našeg HSF-a. Gostima će se pridružiti i zaštitno lice oba Festivala, legendarni Walter Venturi.

„Ovo je sjajna prilika da Herceg Novi i naš Festival predstavimo velikom broju italijanskih ljubitelja stripa i fanova Zagora. HSF je izuzetno poznat među crtačima i scenaristima stripova u Italiji, ali ćemo na ovaj način doći i do onih koji taj strip konzumiraju i koji su u stvari ciljna grupa festivala kao što je HSF i turističkih destinacija kao što je Herceg Novi“, kazao je Subotić.

Podsjetimo da se ove godine obilježava 60 godina od prvog pojavljivanja Zagora na italijanskim kioscima te da se za Hercegnovski strip festival spremaju atraktivni programi koji će obilježiti ovaj značajan jubilej. Ovog ljeta, u sklopu redovne serije, Zagor će se naći i u evropskoj avanturi u kojoj će se kao protagonisti pojaviti i likovi nacrtani po samim organizatorima Hercegnovskog strip festivala Nikoli Ćurčinu, Nebojši Mandiću i Jovanu Subotiću, ali i po mnogim redovnim posjetiocima i specijalnim gostima HSF-a.

Izvor: CdM


 

Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio