недеља, 30. јун 2019.

Stripovi iz celog sveta na Smotri u Leskovcu




Otvaranjem izložbe posvećene izradi francuskog stripa počela je Balkanska smotra mladih strip autora koja se u Leskovcu održava 21 godinu. Najstariji festival stripa na prostoru bivše Jugoslavije ugostiće autore iz celog sveta, a publika će moći da vidi njihovo stvaralaštvo i učestvuje u različitim predavanjima i radionicama.

Izložbu Ukršteni: Iza kulisa izrade francuskog albuma otvorio je belgijski ambasador Kun Adam koji je rekao da je ponosan što će deo belgijskog stvaralaštva moći da vidi publika u Leskovcu.

Žao mi je što neću biti tu sutra kada će biti otvorene izložbe posvećene belgijskom stvarlaštvu, ali mi je drago što ćete moći da vidite deo naše kulture. Lepo je vratiti se u Leskovac, grad koji u poslednje vreme bliže razvija svoje kulturne odnose sa Belgijom - rekao je Kun.





Oni koji su bili na otvaranju kažu da im je drago što ova Smotra živi jer za par dana, koliko obično traje, mogu mnogo da nauče o stripu.

Ima različitih radionica, može se naučiti kako o stripu, tako i o crtanju. Uz to uvek bude nekoliko izložbi na kojima možemo videti rad drugih autora. Ovo je nešto lepo što Leskovac ima i treba da čuva ovaj festival - kaže jedna Leskovčanka.

Leskovac će narednih dana ugostiti ljude iz Belgije, Francuske, Italije, Nemačke, Turske, Grčke, Slovenije, Crne Gore, Rumunije, Severne Makedonije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

Balkanska smotra mladih strip autora održava se od 28. do 30. juna, a organizuje je Leskovačka škola stripa "Nikola Mitrović Kokan".

Nagrade za najbolje autore


Internacionalna nagrada "Miodrag Veličković Mivel" koja se na festivalu dodeljuje za satirični strip, ove godine pripala je makedonskom autoru Igoru Stevkovskom.

Nagradu za doprinos srpskom stripu "Nikola Mitrović Kokan" dobili su Brana Nikolić, autor iz Valjeva i novosadski strip-autor Jovan Gvero.





Ove godine uvedena je i nagrada "Prijatelj stripa" koja se dodeljuje osobi koja nije iz sveta stripa, ali pomaže i afrimiše rad devete umetnosti, a dobitnik je pesnik Miloš Petković iz Zaječara, organizator brojnih strip dešavanja u nekoliko srpskih gradova i urednik nekoliko strip-izdanja.

Pored ovih, Leskovačka škola stripa "Nikola Mitrović Kokan" nagradila je i najbolje mlade strip-autore Milicu Hadži-Jovančić, Anastasiju Vidanović i Ivonu Nedić, a specijalnu nagradu dobili su Marko MIaldinović i Margareta Gašić.


Autor: Bojana Antić
Tekst i fotografije preuzete sa sajta juznevesti.com

Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio