четвртак, 13. јун 2019.

Leskovačka škola stripa u Rumuniji




LESKOVAC – Predavač u leskovačkoj Školi stripa „Nikola Mitrović Kokan“, dobitnik brojnih domaćin i međunarodnih priznanja širom sveta, profesor engeskog jezika Marko Stojanović, bio je učesnik 7. Međunarodnog festivala stripa u Sibinju, u Rumuniji, koji je održan od 7. do 9. juna. Bio je pozvan da gostima iz Meksika, Francuske, Italije, Nemačke, Bugarske i Rumunije predstavi strip u Srbiji, kao i svoj serijal „Vekovnici“.

Profesora Marka Stojanovića pozvo je organizator Međunarodnog festivala u u Sibinju (Sibiu), koji je jedan od najvažnijih i najuglednijih strip festivala u Rumuniji, da gostima širom Evrope i sveta i posetiocima iz Rumunije tokom predavanja „Transdunavski strip“ predstavi devetu umetnost u Srbiji, kao i svoj serijal koji je stekao status balkanskog, „Vekovnike“. Gostovao je zajedno sa srpskim internacionalcem Tiberijem Bekom, koji je na tom predavaju govorio o svom radu za francuske izdavače.





Tom prilikom je Stojanović uživo, u toku predavanja, oficijalno pozvao organizator da bude selektor za srpski strip u okviru velike Međunarodne izložbe „Podunavski strip“ koja će se, kako je ekskluzivno najavljeno, održati u Sofiji tokom 2020. godine. To je izložba koja će na jednom mestu okupiti nacionalne selekcije stripa svih država kroz koje protiče Dunav, a svaka od zemalja će imati zvaničnog selektora koji će odabrati ono što je iz te zemlje reprezentativno i vredno prezentovanja ostalim zemljama i posetiocima izložbe. Za selektora Srbije izbran je upravo profesor Marko Stojanović, predavač u čuvenoj Školi stripa „Nikola Mitrović Kokan“.


Autor: DaniloK
Tekst i fotografije preuzete sa sajta medijacentar016.com

Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio