субота, 29. јун 2019.

Nagrađivani SF roman PRAVDA POMOĆNIKA En Leki




U izdanju Čarobne knjige upravo je objavljen naučnofantastični roman Pravda pomoćnika (Ancillary Justice), kojim je tokom 2013. i 2014. godine američka autorka En Leki osvojila neke od najprestižnijih svetskih nagrada za žanrovsku književnost: „Nebula“, „Hugo“, „Lokus“, „Artur Č. Klark“ i nagradu Britanskog društva za naučnu fantastiku (BSFA).

Ovo delo ubraja se među najznačajnija ostvarenja naučne fantastike XXI veka, a zanimljivo je da je reč o romanu prvencu. En Leki je ubrzo po njegovom objavljivanju, napisala dva nastavka Mač pomoćnika (Ancillary Sword, 2014) i Milost pomoćnika (Ancillary Mercy, 2015), koji zaokružuju trilogiju Imperijalni Radč. U fokusu trilogije nalaze se pitanja o veštačkoj inteligenciji i rodnoj ravnopravnosti.

Na udaljenoj ledenoj planeti, pripadnica vojnih snaga poznata kao Brek sve je bliže tome da ispuni svoj zadatak. Brek istovremeno predstavlja više od onoga kako deluje i manje od onoga što je bila. Pre mnogo godina bila je Pravda Torena – kolosalni svemirski brod i veštačka inteligencija koja kontroliše hiljade vojnika u službi Radča, carstva koje je pokorilo galaksiju. Jedan čin izdaje sve je to poništio, ostavivši je u samo jednom krhkom ljudskom telu. Ali ono će joj možda biti dovoljno da se osveti onima koji su je uništili.

Prevod romana Pravda pomoćnika uradila je Zvezdana Šelmić.

En Leki (1965) je autorka naučne i epske fantastike. Pored tri romana iz serijala Imperijalni Radč, napisala je još jedan roman Provenance smešten u istom univerzumu, a 2019. je objavljen i njen prvi roman epske fantastike The Raven Tower. Pored romana, piše i priče, koje su objavljivane u raznim žanrovskim časopisima i antologijama.


Tekst i fotografija preuzeti sa sajta art-anima.com

Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio